Het geheim van Drenthe

Getty Images

Wat maakt Drenthe zo bijzonder? Actrice en zangeres Ellen ten Damme, geboren Drentse, heeft zo haar persoonlijke hotspots. Zo leert u Drenthe kennen!

1. Stad

Meppel, zo karakteristiek

“Een zwaar ondergewaardeerd stadje, Meppel, terwijl het zó ­karakteristiek is met z’n grachten en oude huizen, molen en watertoren. Je vindt er genoeg gezellige winkeltjes; een heerlijke plek is bijvoorbeeld de huiselijk ingerichte boekhandel Riemer Barth, met ­verrassende cadeaus en koffie.” Kijk op www.ontdekmeppel.nl voor meer informatie.

[ITEMADVERTORIAL]

2. Wandelen

Door de prehistorie

“Drenthe heeft het enige archeologische reservaat van Nederland. Het Strubben-Kniphorstbos is echt heel bijzonder; want waar kun je nou langs prehistorische urnen­velden, grafheuvels en karren­sporen wandelen?” Kijk op wandelroutesdrenthe.blogspot.nl.

3. Natuur

Vennetjes met kraanvogels

“Wandelen in het bos vind ik wel eventjes leuk, maar stiekem hou ik veel meer van open ruimtes met vergezichten. Zoals het Fochteloër­veen op de grens met Friesland. Vroeger vond ik het er al mooi, toen ik er met schoolreisje en gymkamp naartoe ging. Nu woont mijn broer er vlakbij en gaan we er vaak wandelen. Het is een ruig gebied met vennetjes waar kraanvogels zitten. En met een mooie uitkijktoren.” Kijk op www.natuurmonumenten.nl.

Getty Images

Getty Images

Getty Images

4. Museum

Schelpen tussen bos en hei

“Een zeemuseum in Drenthe?  Jaha, de excentrieke juffrouw ­Warners zocht ooit alle stranden van de wereld af naar schelpen en bracht ze in een hutkoffer op het onderstel van een kinderwagen mee naar huis, naar Vledder. Daar richtte ze haar eigen museum in. Ze noemde het Miramar: ‘aanschouw de zee’. Juffrouw Warners leidt haar be­zoekers helaas niet meer rond, maar de sfeer in het museum is nog helemaal in haar geest.”  Kijk voor meer informatie op www.miramar-zeemuseum.nl.

5. Dierentuin

Jungle in Emmen

“Natuurlijk gingen mijn schoolreisjes ook naar de dierentuin. Leuk was dat! Want Dierenpark Emmen is bijzonder – vooral de vlindertuin – en het wordt nóg mooier. Ze zijn nu aan het verhuizen. Het oude park gaat dicht en eind maart opent een nieuw dierenpark met de nieuwe naam Wildlands Adventure Zoo. De dieren zijn straks allemaal in hun eigen klimaatgebied te zien: Jungola, Serenga en Nortica.” Kijk op www.wildlands.nl.

6. Horeca

Op de thee bij de Jufferen

“Wil je lekker eten op een prachtige plek waar de geschiedenis van de muren druipt? Ga naar De Jufferen Lunsingh in Westervelde. Waar nu de keuken en de Cognackamer zijn, woonden in de 18de eeuw de vijf vrijgezelle zusters Lunsingh. Met een beetje fantasie zie je ze nog zo in de brede vensterbanken zitten, bordurend aan de zoveelste merklap. Ik kom er heel graag, al is het alleen maar voor een kopje thee. Het mooie is dat je er ook kunt blijven slapen. In januari en februari neemt eigenaar Wyncko Tonckens gasten die dat willen vóór het diner mee op reeënwandeling. Wel van tevoren reserveren.” Reserveren doet u via de website.

Getty Images

7. Muziek

Blues in Grolloo

“Grolloo is de bakermat van Cuby & The Blizzards. Liefhebbers ­bezoeken het hele jaar door het C+B Museum, in de boerderij waar frontman Harry Muskee rond 1970 woonde. De tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de ­Gitaar loopt er tot mei.”  Voor meer informatie kijkt u op www.cubymuseumgrolloo.nl.

Getty Images
Bron 
  • Plus Magazine