PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

9 magische plekken in de Nederlandse natuur

Ons land mag dan wel klein zijn, het is allesbehalve eenzijdig en voorspelbaar. We selecteren negen uiteenlopende pareltjes: van bos tot strand en van veen tot plassen.

1. Tulpenvelden in Hillegom

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn bloemrijke uitstraling, en dan met name de uitgestrekte tulpenvelden. Deze vind je in vele verschillende regio's in ons land, maar als we dan moeten kiezen, gaan we voor Hillegom. De wijde velden vol gekleurde bloemen, met hier en daar een molen op de achtergrond, zorgen voor een schilderachtig plaatje. Vergeet ook de velden niet in de omgeving van Lisse, Noordwijk en Voorhout.

2. De Oostvaardersplassen

In heel Europa is er geen gebied dat je met de Oostvaardersplassen van Flevoland kunt vergelijken. Rietvlaktes, waterplassen en graslanden maken het tot een uniek stuk natuur van 5600 hectare. Naast konikpaarden en edelherten spot je bij de Oostvaardersplassen vooral ganzen, lepelaars, aalscholvers en zelfs de zeearend. Een ware oase van rust. 

3. De Alblasserwaard 

De typerende molens zijn de belangrijkste reden dat toeristen massaal op de Alblasserwaard afkomen. De unieke ligging langs de Lek en de Noord geven de streek een uitstraling die niet snel aan het menselijk oog ontsnapt. De molens staan niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat Kinderdijk, het populaire nabijgelegen dorp, een lange geschiedenis kent van waterbeheertechnologie, waar de molens een mooie herinnering van zijn, heeft dit natuurgebied een hoop te bieden.

4. Westkapelle

De Nederlandse kust is bijzonder mooi en gevarieerd, en mag dus niet op deze lijst ontbreken. Een van de meest bijzondere plekken aan de Noordzee om te bezoeken is Westkappele, waar de vuurtoren Noorderhoofd staat. De vuurtoren is van gietijzer en in 1875 ontworpen. Het wijdse uitzicht op zee in combinatie met deze bijzondere vuurtoren geven je een vakantiegevoel zoals alleen de Zeeuwse kust dat kan.

5. De Veluwe

Het midden van ons land herbergt een schitterende stuk puur natuur. De Veluwe is voor liefhebbers van wandelen en fietsen een echt pareltje in Nederland. De grotendeels beboste streek trekt jaarlijks vele toeristen en is dé plek om wild te spotten. De kans daarop is het grootst in de vroege ochtend of 's avonds laat. Ben je muisstil en heb je wat geluk, dan sprint er een hert voorbij of loopt verderop een zwijnenfamilie langs. 

6. Forteiland Pampus

Het forteiland Pampus bij Muiden is een bijzonder geval. Het werd in 1870 aangelegd als onderdeel van een vestingring om Amsterdam te beschermen. Het kunstmatige Pampus met een rijke geschiedenis is al een attractie op zich, maar de waterrijke omgeving voegt daar nog iets heel moois aan toe. 

7. De Drentse hunebedden 

Een van de meest bijzondere en historische pareltjes in ons land zijn zonder twijfel de hunebedden in Drenthe. In de omgeving van Borger, Assen en Emmen zijn de restanten van tientallen grafheuvels te vinden. De oudste hunebedden dateren van zo'n 3200 jaar(!) voor Christus. Buiten de historische waarde van deze monumenten, kun je vooral rondom Borger allerlei gezellige dorpjes en typisch Drentse landschappen verkennen. 

8. Leersumse Veld

Het Leersumse Veld, een natuurgebied in het zuidoosten van de provincie Utrecht, werd in de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Ontbossing en overbeweiding hebben in de loop van eeuwen de grond uitgeput. Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide die op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. Het Leersumse Veld is een rustgevend stuk natuur in het hart van Nederland. 

9. Limburg 

We sluiten dit lijstje af met het onmisbare landschap van Limburg, en dan vooral midden en zuid. Het mooie aan de Limburgse natuur is dat het enorm veelzijdig is. Van het heuvelachtige, Frans ogende Geuldal tot natuurgebied Bergerbos, waar je als wandelaar nog middeleeuwse restanten kunt bewonderen. In de natuur van Limburg waan je je voor je gevoel heel even over de grens, dankzij het unieke heuvellandschap en de pitorske dorpjes. 

Bron: Skyscanner