Gemiddelde huizenprijs passeert historische grens van 3 ton

Getty Images

In januari steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland tot boven € 300.000,-. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Wat betekent dit voor u?

Onder andere Rabobank voorspelde dat in 2019 de gemiddelde huizenprijs zou stijgen tot boven 3 ton. Dat deze historische grens al in januari is bereikt (met € 302.157,-) komt als een verrassing. Met een gemiddelde prijsstijging van 8,7% vorige maand, is nog niets te merken van de verwachte afvlakking van de huizenprijsstijging dit jaar.

Wel liep het aantal huizenverkopen vorige maand opnieuw terug. Deze trend zal volgens de economen van Rabobank voor een minder sterke prijsstijging in 2019 zorgen.

Wat betekent dit nu voor kopers en huizenbezitters?

Voor wie start op de huizenmarkt, en dus geen huis verkoopt, betekent de prijsstijging dat een eerste koophuis verder uit zicht raakt. Bij de gelijkblijvende hypotheeknormen moet namelijk meer eigen geld worden meegebracht. Niet zo vreemd dat starters vaker de hulp van ouders inroepen bij het kopen van hun eerste huis.

Wie een huis heeft en wil verhuizen, heeft een betere positie op de huizenmarkt. Door de opgebouwde overwaarde kunnen ze kiezen voor lagere woonlasten (bij een gelijkblijvende hypotheeksom) of juist dat duurdere droomhuis.

Ook als u niet gaat verhuizen kan de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken. We noemen 4 interessante mogelijkheden:

●    Met een hogere huizenprijs (in verhouding tot de hypotheeksom) vervalt mogelijk uw risico-opslag. Let op: niet alle banken wijzen u erop als uw hypotheekrente omlaag kan.
●    Een andere risicoklasse kan ook betekenen dat een andere geldverstrekker de laagste hypotheekrente biedt. Dit maakt de hypotheek oversluiten interessant.
●    De gestegen huizenprijs biedt ruimte om de hypotheek te verhogen voor een investering in uw huis. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
●    Ook is het mogelijk om de gestegen huizenprijs contant te maken als aanvulling op uw pensioen. Met specifieke hypotheekproducten, zoals de omkeer-, opeet of verzilverhypotheek, kunt u uw overwaarde opnemen.

Wij hebben veel ervaring met het regelen van hypotheken op latere leeftijd. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor aankoop, verhogen, oversluiten of verzilveren.

Voor huizenbezitters is de gestegen huizenprijs niet enkel positief. Ook uw WOZ-waarde stijgt namelijk en daarmee een aantal belastingen. Heeft u geen plannen om wat met de prijsstijging te doen, dan kunt u proberen om de WOZ-waarde te verlagen.