Hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning? Deze opties heb je!

Verhuisplannen? Dan is er goed nieuws

euros huis hypotheek
Getty Images

Verhuisplannen? Dan is er goed nieuws: misschien kun je je hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning. Dat is aantrekkelijk als je je huidige hypotheek hebt afgesloten toen de rentes laag stonden. Wie weet kun je die rente meenemen naar je nieuwe huis.

Hypotheek meeverhuizen: wat houdt dat in?

Je hypotheek meeverhuizen (ook wel “hypotheek meenemen”) houdt in dat je de rente en voorwaarden van je huidige hypotheek aanhoudt bij je nieuwe woning. Dit wordt de “verhuisregeling” of “meeneemregeling” genoemd. Je houdt je bestaande hypotheek aan; alleen wordt het onderpand aangepast naar je nieuwe woning. De rente en voorwaarden blijven ongewijzigd.

Voor sommige mensen is de hypotheek meeverhuizen een goede manier om hun huidige aantrekkelijke hypotheek aan te houden. Dat geldt al helemaal als je voor je huidige hypotheek een lage rente betaalt die nog een tijdje vaststaat.

Ook de voorwaarden van je oude hypotheek blijven gelden. Je hypotheek meeverhuizen is dus ook interessant als je tevreden bent over de gunstige voorwaarden voor je lopende hypotheek.

Kun je je hypotheek meeverhuizen?

Ja, vaak is het mogelijk om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Of dit voor jou haalbaar is, hangt af van:

  • de voorwaarden van je hypotheekaanbieder
  • je financiële situatie (zoals je inkomen)
  • de waarde van je nieuwe woning

De hypotheekaanbieder ziet je hypotheek meeverhuizen als een nieuwe aanvraag. De geldverstrekker kijkt dus opnieuw of je de maandlasten kunt dragen en of de nieuwe woning voldoende waard is voor deze hypotheek. Je mag tenslotte nooit méér dan 100% van je woningwaarde aan hypotheek afsluiten (tenzij je een verbouwing of verduurzamende maatregelen meefinanciert).

Voorwaarden hypotheek meenemen naar nieuw huis

Wil je gebruikmaken van de verhuisregeling? Houd er dan rekening mee dat je hypotheek meeverhuizen alleen is toegestaan als…

  • …in je hypotheekvoorwaarden staat dat jouw aanbieder de meeneemregeling aanbiedt.
  • …je ook een eventueel extra hypotheekdeel bij dezelfde geldverstrekker afsluit.
  • …je de nieuwe woning aankoopt binnen een bepaalde periode (vaak 3 tot 6 maanden) na de verkoop van je oude woning.

De precieze voorwaarde hiervoor verschilt per aanbieder. Let op: bij sommige aanbieders moet je je oude woning al verkocht hebben voordat je de nieuwe woning officieel aankoopt. 

  • …je huidige inkomen volgens de hypotheektoets nog steeds voldoende voor het hypotheekbedrag.
  • …je hypotheek niet méér dan 100% van je woningwaarde is.

Let op: heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je die vaak maar voor maximaal 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning meenemen. Voor het overige deel van de woningwaarde moet je een andere hypotheek afsluiten.

Wanneer is je hypotheek meenemen voordelig?

De verhuisregeling is vooral voordelig als…

  • …de rente van je huidige hypotheek lager is dan de actuele hypotheekrente.
  • …je tevreden bent over de voorwaarden van je lopende hypotheek.
  • …je een hypotheekvorm hebt met renteaftrek die je wilt behouden, zoals een aflossingsvrije of een (bank)spaarhypotheek van vóór 2013.

Stel dat je in 2019 een rente van 1,5% hebt vastgezet en de actuele rente nu 4% is: dan kan het flink schelen in maandlasten als je de lage rente meeneemt naar je nieuwe huis.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je lage maandlasten behouden? Ook dan kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek mee te verhuizen. Zolang je binnen de regels blijft, mag je de renteaftrek behouden als je deze hypotheekvorm al vóór 2013 had afgesloten.

Wat zijn de andere opties?

Je hoeft je hypotheek niet per se mee te verhuizen. Je kunt er bij een verhuizing ook voor kiezen om je huidige hypotheek volledig stop te zetten en in plaats daarvan een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen de actuele rente.

Soms is dat voordeliger, bijvoorbeeld als je…

  • …juist een hogere rente betaalt voor deze hypotheek dan de actuele rentes.
  • …voor het extra hypotheekdeel bij deze bank relatief veel rente betaalt, waardoor het aantrekkelijker is om alsnog met het hele hypotheekbedrag naar een andere aanbieder te gaan.
  • …je hypotheek wilt aanpassen qua looptijd of aflosvorm.

Je kunt bij de nieuwe hypotheek kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dat zijn 2 soorten hypotheken waarop je maandelijks aflost. Ook een combinatie van hypotheekvormen is mogelijk, bijvoorbeeld deels aflossingsvrij en deels annuïtair of lineair.

Laat je altijd goed informeren door een hypotheekadviseur over de optie die het beste bij jouw situatie past.

Houd hier rekening mee bij de verhuisregeling

Wil je je hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning? Let dan op de volgende punten:

  • Je kunt je hypotheek niet aanpassen. Je neemt de voorwaarden over zoals je ze eerder hebt afgesproken. Als je niet meer tevreden bent over de voorwaarden, is je hypotheek meeverhuizen dus geen goed idee.
  • Extra hypotheekdelen sluit je bij dezelfde aanbieder af. Je bent dus gebonden aan hun actuele rente voor dat extra deel. Deze hypotheekaanbieder is wellicht niet de voordeligste aanbieder van dit moment.
  • De risicoklasse kan veranderen. Daardoor kan je rente alsnog iets stijgen. De risicoklasse wordt bepaald op basis van de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de waarde van je woning. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van je woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse en hoe hoger je rente-opslag is.Aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je die mogelijk maar deels meenemen (tot 50% van de woningwaarde).
  • Je hebt wellicht geen NHG-voordeel meer. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Had je voor NHG gekozen en verhuis je naar een woning die meer waard is dan de NHG-grens (€ 450.000 in 2025, of € 477.000 als je energiebesparende maatregelen meefinanciert)? Dan vervalt je recht op NHG. Dit kan ook betekenen dat je rente iets stijgt, omdat het rentevoordeel van NHG vervalt.
  • Bij een rentevaste periode is het minder aantrekkelijk. Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is je hypotheek meeverhuizen misschien minder aantrekkelijk. Je zit dan namelijk vast aan deze hypotheekaanbieder, terwijl dat wellicht niet de voordeligste optie is. Tegelijkertijd profiteer je maar korte tijd van de lage rente. Na afloop van de rentevaste periode ga je alsnog de huidige rente betalen.

Je hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning kan financieel slim zijn, vooral als je daardoor langere tijd profiteert van je huidige lage rente of aantrekkelijke voorwaarden. Ook als je een aflossingsvrije hypotheek mét renteaftrek had en die graag wilt behouden, is je hypotheek meeverhuizen mogelijk slim.

Maar het is niet altijd de beste optie. Soms is een nieuwe hypotheek afsluiten voordeliger of past dit beter bij je huidige situatie en wensen. Laat je daarom altijd door een hypotheekadviseur adviseren, zodat je kiest voor de hypotheek die echt bij je past.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.