Vakantiehuis financieren: wat moet je weten?

Vakantiehuis
Getty Images

Financiering van een tweede woning of vakantiewoning met overwaarde brengt verschillende aspecten met zich mee. Ontdek hier alles wat je moet weten.

Veel mensen dromen ervan om een vakantiewoning te bezitten, een heerlijke plek waar je op elk gewenst moment naartoe kunt. Of het nu in Nederland is of in het buitenland, het is een geweldig idee, maar het heeft een prijskaartje.

De prijzen van vakantiehuizen beginnen bij €25.000,- voor een basis chalet of stacaravan. Voor een stenen vakantiehuis ben je al snel tussen de €150.000,- en €350.000,- kwijt, afhankelijk van de grootte. Een luxe vakantievilla kan zelfs 6 ton kosten.

Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Vakantiehuis financieren met een hypotheek

Een beperkt aantal geldverstrekkers accepteert een vakantiewoning in Nederland als onderpand voor een hypotheek. Hierbij gelden aanvullende voorwaarden, zoals het inbrengen van eigen geld, voldoende inkomen om de hypotheeklasten te dragen en vaak een renteopslag.

Ook worden er eisen gesteld aan de vakantiewoning zelf, zoals het gebruik van steen of houtskeletbouw, een vaste fundering, en aansluiting op water en elektriciteit. Daarnaast verschillen geldverstrekkers in hun beleid ten aanzien van verhuur en permanente bewoning.

Hypotheek voor een vakantiehuis. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is >>>

Je overwaarde benutten voor een vakantiehuis

Je kunt overwaarde gebruiken om een vakantiehuis te kopen. Dit kan door middel van een nieuwe lening voor consumptieve doeleinden, zoals een box 3-hypotheek of een opeethypotheek op latere leeftijd. Vervolgens ben je vrij om de overwaarde naar eigen inzicht te besteden, inclusief de aankoop van een vakantiehuis.

Dit kan een goede optie zijn als je een vakantiehuis in het buitenland wilt kopen of als het niet voldoet aan de voorwaarden van de geldverstrekker.

Een vakantiehuis kopen met overwaarde? Bereken wat mogelijk is >>>

Waar moet je verder rekening mee houden?

Er zijn echter ook andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een vakantiehuis.

Locatie: Overweeg de locatie van je vakantiehuis, of het nu in Nederland of in het buitenland is. Buitenlandse huizen bieden veel zonnige dagen, maar langere reistijden en de financiering kan lastiger zijn.
Bouwmateriaal: Denk na over het type vakantiehuis dat je wilt. Een houten chalet klinkt misschien idyllisch, maar vereist meer onderhoudskosten. Een stenen huis heeft minder onderhoud nodig en behoudt over het algemeen beter zijn waarde.
Vaste kosten: Houd rekening met de vaste kosten van een vakantiehuis. Een villa met zwembad kan hogere maandelijkse kosten met zich meebrengen dan een appartement, maar appartementen hebben ook gemeenschappelijke kosten.
Vakantiepark: Overweeg de aankoop van een vakantiehuis op een vakantiepark vanwege de verhuurmogelijkheden. Houd echter rekening met extra kosten voor parkonderhoud en voorzieningen. Beslis ook of je de grond wilt huren of kopen. Het kopen van grond kan voordeliger zijn als je van plan bent het huis langdurig te gebruiken.
Belasting: Houd rekening met de belastingimplicaties van een vakantiehuis, zowel in Box 3 als voor verhuurinkomsten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingregels voordat je een aankoop doet.