Iets doen aan bobbel in onderlip?

Huisarts
Getty Images

Ik heb al 7 maanden last van een kliertje aan de binnenkant van mijn onderlip. Vaak is het verdikt, soms ook hard, daarna is het ineens weg. Is het verstandig om met deze klacht naar de huisarts te gaan?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Knobbels en bobbels zijn altijd in zekere mate verdacht, maar niet als ze spontaan weer verdwijnen. Zo’n bobbeltje dat komt en gaat noem je een slijmcyste: een verstopt kliertje dat slijm produceert en dan een bobbeltje vormt. Vaak bijt je het stuk en dan zal het beschadigde slijmvlies zich herstellen. Met het stukbijten is de uitstroomopening niet per se hersteld: het beschadigde slijmverlies groeit gewoon aan elkaar vast. Als het probleem heel hardnekkig is, kunt u het kliertje chirurgisch laten verwijderen. Ook dan is er niet 100 procent kans dat u er echt vanaf bent, vanwege datzelfde mechanisme. Gevaarlijk is het niet.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.