De vijf leukste steden in Wallonië

Het Waalse deel van België heeft prachtige steden die zeker een bezoek waard zijn. Maak een citytrip naar Luik, Mons, Namen, Tournai of Charleroi. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor u op een rij gezet.

Luik

Vanuit Maastricht bent u zo in Luik (in het Frans: Liège) met de auto of met de trein. Op station Maastricht stapt u op de boemel naar Luik. Daar komt u aan op het prachtige station Guillemins. Een strak en modern ontwerp van de architect Calatrava. Gaat u liever met de boot? Maak dan een rondvaart over de Maas naar Luik. Bekijk de uitgehakte kalk muren vanuit de boot en ervaar de gigantische sluis die u 15 meter omhoog stuwt en u op het Albertkanaal brengt. Eenmaal aangekomen, kunt u langs de kade over de kleding- en versmarkt La Batte, struinen. Er zijn maar liefst 500 kraampjes waar u tweedehands spullen kunt kopen, maar ook veel verse producten.

Wat u niet gemist mag hebben in Luik zijn de trappen van Bueren, die wel 374 treden tellen. Een hele klim, maar onderweg komt u langs mooie, oude huisjes en eenmaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht! Van zoveel wandelen en klimmen krijgt u natuurlijk trek. Ga dan naar de wijk Le Carré en smul van een vers gebakken Luikse wafel met slagroom. Of ga op een van de vele terrasjes zitten en geniet van een gezonde salade met een fris Belgisch biertje. Verder kunt u in Luik ook goed shoppen, musea bekijken en een theatervoorstelling bijwonen.

Zien en doen in Luik

 • Shoppen in Le Carré, het winkelhart van Luik
 • Naar een voorstelling in het schitterend gerenoveerde Théâtre Royal de Liège
 • De Trappen van Van Bueren beklimmen (met zo’n 400 treden) voor een mooi uitzicht over de stad
 • Musea in Luik: Grand Curtius, Museum van het Waalse Leven en Aquarium-museum
 • Een vers gebakken Luikse wafel eten

Wallonie

Mons

In 2015 is de bruisende studentenstad Mons uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa. De stad wordt in het Nederlands Bergen genoemd, een passende naam gezien de vele heuveltjes. Op de Grand Place kunt u op een van de terrassen neerstrijken en genieten van de zon. Bij het stadhuis staat een beeld van een aapje. Wanneer u het beestje over zijn bol aait, brengt dat volgens lokaal bijgeloof geluk. Rondom de Grand Place vindt u winkelstraatjes met leuke winkels voor elk budget.

Mons heeft een rijke geschiedenis, en dat is te zien aan de huizen. De stad heeft veel oorlogen gezien, maar werd na elke veldslag weer opgebouwd. Ook heeft de stad een interessant industrieel verleden door de kolenmijnen in het industriegebied Borinage, waar u nu een aantal musea kunt vinden. Opvallend feitje: de beroemde kunstschilder Vincent van Gogh heeft 2 jaar in de Borinage gewoond! Wilt u de stad bekijken door de ogen van een inwoner? Ga dan op stap met een 'Greeter'. Greeters zijn locals uit Mons die hun kennis en tips delen met bezoekers. Zo ervaart u de stad op een hele andere manier.

Zien en doen in Mons

 • Een terrasje pakken op de Grote Markt
 • Aai bij het stadhuis het beeld van het aapje over zijn bol. Dat brengt geluk
 • De culturele route van 1 kilometer laat zien hoe industriële panden een culturele functie krijgen
 • Naar de tijdelijke tentoonstelling in het Musée de Beaux Arts (BAM) vlakbij de Grote Markt en buiten de stad moderne kunst in Le Grand Hornu
 • Het huis bekijken waar Van Gogh bijna twee jaar verbleef, net buiten Mons
 • De jachthaven aan het meer le Grand-Large
 • De Belfort klokkentoren
 • De Sint Waldetrudiskerk uit 1450
 • Het Beaux-Arts Mons (BAM), een museum voor Moderne Kunst en de Musée d'Histoire Naturelle, een museum met een grote collectie opgezette dieren.

Mons

Namen

Namen (Namur) is de sfeervolle en historische hoofdstad van Wallonië. Het heeft een levendig centrum met cafés, winkels, boetiekjes en bakkers in een autovrije zone. De beste bakker van België vindt u zelfs in Namen; Boulangerie Legrand. Er zijn ook fijne banketbakkers en theesalons te vinden, zoals Maison des Desserts waar u heerlijke taarten en gebakjes kunt proeven. Wanneer u een bezoek brengt aan de Waalse hoofdstad kunt u ook makkelijk de natuur in. Namen ligt namelijk aan de rand van de Ardennen. Maak een fietstocht naar Dinant of naar Wépion waar u verse aardbeien en slakken kunt eten. Proef ook meteen de abdijbier en kaas.

Op een 100 meter hoge heuvel ligt de prachtige Citadel van Namen. Volg een rondleiding in de onderaardse gangen en bezoek het parfumatelier van Guy Delforge. De parfums worden in de gangen bewaard omdat de constante temperatuur goed is voor de houdbaarheid van de geur. Test zelf uw geurenkennis bij de parfummaker.

Zien en doen in Namen

 • Stap binnen bij Boulangerie Legrand, uitgeroepen tot de beste bakker van België
 • Probeer een verleidelijk taartje van een van de chique theesalons, bijvoorbeeld Maison des Desserts in de rue Haute Marcelle
 • Breng een bezoek aan parfummaker Delforge in de citadel
 • Musea: het 18de-eeuwse museum-herenhuis Groesbeeck de Croix (meubels, aardewerk, kristal en zilver) en museum van kunstenaar Félicien Rops
 • Namen bruist tijdens het straatfestival ‘Namur en mai’
 • Op stap door de stad met een Greeter
 • Een etappeplaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, volg de bronzen schelpen en wandel via Frankrijk naar de Spaanse stad.
 • Boottocht op de Maas en Sambre, vertrek vanaf Quai des Chasseurs Ardennais

Namen

Tournai

Tournai, ook wel Doornik, is een van de oudste steden van België. In Doornik vindt u twee gebouwen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met vijf torens. De kathedraal, daterend van de 12e eeuw, is het belangrijkste gebouw van de stad en dus zeker een bezoekje waard. Door het centrum van de stad loopt de Schelde-rivier. Langs de kade kunt u een prachtige wandeling maken met uitzicht op de boten of u kunt van het zicht genieten op één van de terrasjes. Maak ook een wandeling langs de oudste huizen van Tournai uit de periode 1175 en 1200.

Victor Horta ontwierp in 1928 het museum voor de Schone Kunsten, in Art-nouveau stijl. Er zijn prachtige kunstwerken te bewonderen van bijvoorbeeld Rubens, Monet en Van Gogh. Maar ook het gebouw zelf is al een bezoek waard. En strijk na het museum bezoek nog even neer op een zonnig terrasje op de Grand Place. Er worden veel bieren gebrouwen in de omgeving die u kunt terugvinden op de kaart van cafés en restaurants. Geniet er ook van het eten want Tournai staat bekend om zijn goede culinaire reputatie!

Zien en doen in Tournai

 • De kathedraal met vijf torens, Unesco-monument
 • Terrasje pakken op de Grote Markt
 • Wandelpromenade volgen langs de Schelde-rivier
 • Musea: het belangrijkste museum is die van de Schone Kunsten met werk van Bruegel, Rubens en Van Gogh in een gebouw van art nouveau architect Horta
 • Twee reuzenpanda’s zijn vanaf april 2014 te zien in dierenpark Pairi Daiza, uniek in de Benelux!

Tournai

Charleroi

Charleroi is een echte industriële stad. De tijd van bergen steenkool winnen is nu voorbij maar de overblijfselen zijn nog goed te zien. Het indrukwekkende mijnmuseum Bois du Cazier staat zelfs op de UNESCO-lijst. In het museum krijgt u een goed beeld van het leven van de mijnwerkers en van de grootste Belgische mijnramp in 1956. Naast een stad met veel industrieel erfgoed is Charleroi ook bekend om zijn striptekenaars, het is de Waalse striphoofdstad. Wanneer u door de stad wandelt komt u langs beelden van onder andere Lucky Luke, de Smurfen en Robbedoes en Kwabbernoot.

Elke zondagochtend staat er in het stadscentrum van Charleroi een grote warenmarkt. Struin langs de kraampjes en bekijk de meest uiteenlopende spulletjes. Houdt u ook van wandelen of fietsen tijdens een citytrip? Beklim dan een van de vele 'terrils' of mijnafvalbergen, zoals die van Martinet. fietsen op een terrilOp de top van de begroeide afvalberg heeft u een mooi uitzicht over de streek.

Zien en doen in Charleroi

 • Ga op stap met een Greeter, een local die u gratis wegwijs maakt in de stad
 • Maak een wandeling over een van de ‘terrils’, de steenbergen van mijnafval die inmiddels zijn begroeid met struiken en boompjes
 • Op zondagmorgen is het stadscentrum één grote warenmarkt
 • Bewonder het art deco stadhuis en de art nouveau huizen met de speciale stadsroute, verkrijgbaar bij het Maison de Tourisme
 • Het Glasmuseum heeft een uitgebreide collectie van antiek tot hedendaags glas, op het domein van het mijnmuseum Bois du Cazier
 • Het fotografiemuseum

Charleroi