Opvliegers op late leeftijd

Getty Images

Ik ben 72 jaar en heb iedere dag opvliegers. Mijn laatste menstruatie had ik op mijn 60ste. Waar komen die opvliegers nu nog vandaan? Mijn huisarts kan me niet uitleggen hoe het zit. U wel?

Anoniem

Joris Bartstra, Arts

Nee, eigenlijk kan niemand dat. Een opvlieger is een aanval van vaatverwijding waardoor u plotseling warm wordt en gaat zweten.

Niet alleen de overgang, maar ook alcohol en nogal wat geneesmiddelen (bloeddrukmiddelen, anti­depressiva en sommige pijnstillers) kunnen de kans op opvliegers vergroten. Ook als u te zwaar bent en als het warm is, heeft u meer kans.

Het is bekend dat veel vrouwen er nog jaren na de overgang last van hebben. Hoe het werkt met opvliegers rond de overgang, daar is men nog steeds niet uit. Daarom is ook niet te beredeneren waarom het bij de één zoveel langer duurt dan bij de ander.

De behandelingsmogelijkheden zijn beperkt. Sommige middelen tegen depressie kunnen helpen, net als het bloeddrukmiddel Dixarit en een middel tegen epilepsie en zenuwpijn, Gabapentine. Hormonen worden op uw leeftijd bijna nooit meer voorgeschreven, omdat ze de kans op borstkanker en hart- en vaatziekten vergroten.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!