100 miljoen euro extra voor achterstallige ambtenarenpensioenen

Pensioenfonds ABP trekt 100 miljoen euro uit om aan duizenden gepensioneerde ambtenaren alsnog een flinke aanvulling uit te keren. In veel gevallen gaat dat om duizenden euro's.

Dat heeft ABP-directeur Harmen van Wijnen onlangs bekend gemaakt in Meldpunt van Omroep MAX. Het programma was er eerder achter gekomen dat veel mensen vaak jarenlang een te laag pensioen hadden ontvangen.

Tweeverdieners die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd zijn vooral de dupe. Ambtenaren die bij ABP zijn aangesloten konden aanspraak maken op een speciale aanvulling op hun pensioen. In veel gevallen haalde het fonds de gegevens die nodig waren voor de aanvulling gewoon uit de eigen administratie. Maar daarvoor moesten beide partners wel pensioen opbouwen bij het ABP. Als een van de partners pensioen opbouwde bij een ander pensioenfonds, moest die aangevraagd worden. Veel ABP-gepensioneerden wisten dit niet, tewijl ze daar wel recht op hadden.

De aanvulling is fors: gemiddeld zo'n 900 euro bruto per jaar en omdat er vaak jarenlang niet betaald is, is voor sommige gedupeerden dit bedrag behoorlijk opgelopen tot zo'n 10.000 euro per gepensioneerde. Inmiddels heeft het ABP 22.000 aanvragen binnengekregen en daarvoor 100 miljoen euro gereserveerd.  Het  is nog steeds mogelijk om een aanvraag in te dienen, daarvoor kunt u contact opnemen met het ABP.