75 miljard euro pensioengeld verdampt

De grote pensioenfondsen hebben het afgelopen kwartaal miljarden euro's zien verdampen op de beurs. Wat dat betekent voor onze pensioenen is nog onzeker.

Dat schrijft de Telegraaf

De dekkingsgraden die aangeven hoeveel geld er in kas zit ten opzichte van verplichtingen is bij veel fondsen tot ver onder de 90 procent gedaald. Dat betekent dat deze fondsen minder dan 90 cent in kas hebben voor iedere euro die ze in de toekomst verwachten uit te moeten geven.

Op de berekening van deze dekkingsgraad is al jarenlang veel kritiek. Volgens sommige deskundigen rekenen pensioenfondsen zich hierdoor onnodig arm. Vooral de extreem lage rente doet veel fondsen de das om. Nu het ook op de beurs tegenzit, zakken veel fondsen door de kritieke grens, waardoor ze eigenlijk pensioenen zouden moeten gaan korten.

bron: ANBO

Maar zover is het nog lang niet. Of er gekort moet worden, hangt af van de dekkingsgraad op 31 december 2020. De nu bekend gemaakte dekkingsgraden zijn gebaseerd op de koersen van eind maart. Inmiddels zijn de beurzen deels hersteld en daar profiteren de pensioenfondsen van. Bovendien wordt er hard gewerkt aan een nieuw pensioenakkoord waarbij er ook gekeken wordt naar nieuwe rekenmethodes die de fondsen hopelijk meer lucht geven om kortingen te voorkomen.

Lees ook:

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor mijn AOW en pensioen