FNV wil samenvoeging pensioenfondsen

halvering pensioenfondsen

Getty Images

De FNV wil het aantal pensioenfondsen in Nederland verminderen. Van de 350 pensioenfondsen moeten er maximaal 150 overblijven.

Pensioenbeheer wordt eenvoudiger

Van de 350 pensioenfondsen die Nederland nu nog kent moeten er door samenvoeging maximaal 150 overblijven in 2020. Met die samenvoeging kunnen de kosten omlaag, wordt pensioenbeheer eenvoudiger en het maakt de pensioenfondsen minder kwetsbaar. Bovendien is met een groter beheerd vermogen een hoger rendement te maken. Gemak is er ook voor de van baan wisselende werknemer die daardoor minder te maken krijgt met vermogensoverdracht.
 

Wetsvoorstel Klijnsma

Er is nog een andere reden om voor samenvoeging van pensioenfondsen te pleiten: commerciële partijen staan te trappelen om de Nederlandse pensioenmarkt te betreden. Door de pensioenfondsen samen te laten gaan, kunnen zij de concurrentie beter aan en komt pensioengeld ten goede aan de werkenden en gepensioneerden en niet aan de aandeelhouders. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft eind 2014 al een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gezonden waarmee het samengaan van pensioenfondsen makkelijker wordt.
Auteur 
  • Nico van Scheijndel