Hogere advieskosten banksparen

Rabobank verhoogt tarieven

Getty Images

De Rabobank heeft per juni 2013 de kosten voor het openen van een bankspaarrekening voor een lijfrente of een gouden handdruk flink verhoogd van 100 naar meer dan 300 euro.

De Rabobank heeft per  juni 2013 de kosten voor het openen van een bankspaarrekening voor  een lijfrente of een gouden handdruk flink verhoogd. In de oude kostenstructuur was geen duidelijk onderscheid tussen de kosten van het advies en de kosten van het afsluiten van een bankspaarrekening.  De AFM tikte hiervoor de Rabobank al snel op de vingers omdat dit onder de huidige wetgeving niet de bedoeling is. Hierop heeft de Rabobank haar tarieven aangepast en verhoogd.

Kosten voor het openen van bankspaarrekening


Sinds 1 januari 2013 zijn banken en financieel dienstverleners verplicht kosten in rekening te brengen voor het openen dan wel adviseren van bankspaarrekeningen. Voorheen ontvingen banken en financieel adviseurs provisie als ze een bankspaarrekening openende voor een klant. Hierdoor was het voor consumenten onduidelijk wat nu de kosten van een dergelijk product zijn. Door invoering van het provisieverbod is aan die onduidelijkheid een eind gekomen, omdat de consument vooraf weet wat de kosten zijn als hij een product afneemt.

Kosten bij de Rabobank


In de oude kostenstructuur betaalde de klant €250 voor een lijfrente of gouden handdruk rekening waarin men door kon sparen tot een later moment ( opbouwrekening). Voor dat bedrag van €250 kreeg men advies en werd de rekening geopend. Het openen van een opbouwrekening is nu gesplitst in € 500 advieskosten en € 60 afsluitkosten. Voor een totaal advies is men bij de Rabobank dus nu € 560 kwijt.
Voor een lijfrente of gouden handdruk rekening die maandelijks een vast bedrag uitkeert ( uitkeerrekening) vroeg de Rabobank voorheen €100. Dit is nu aangepast naar €250 voor het advies en €60 voor het afsluiten. Voor deze producten betaalt men nu dus €310.

AFM tikt Rabobank op de vingers


De onduidelijk kostenstructuur van de Rabobank, waarbij het onderscheid tussen advies en afsluiten niet duidelijk was, is voor de AFM aanleiding geweest om de Rabobank hierover op de vingers te tikken.
De AFM heeft de Rabobank tot juli 2013 gegeven om met een nieuw adviesmodel te komen. Onlangs maakte de Rabobank haar nieuwe kostenmodel bekend. En dat is geen goed nieuws voor rabo-klanten.

Bankspaarrekeningen vergelijken


De kosten voor het openen van een bankspaarrekening kunnen per aanbieder enorm verschillen. Ben jij op zoek naar een bankspaarrekening? Vergelijk dan zelf online alle banken op rente, voorwaarden en kosten.

Via: Moneywise.nl

Auteur