Koopkracht AOW'ers slinkt

Getty Images

Gepensioneerden krijgen komend jaar een flinke financiële kater te verwerken. Hun besteedbare inkomen staat onder druk door oplopende prijzen en een stagnerende AOW.

Dat schrijft de Telegraaf naar aanleiding van een analyse van het het economisch bureau van ABN Amro.

Duurder

De economen wijzen ook op de stijgende prijzen van grond- en brandstoffen. Aan de pomp merken we dat nu al, de supermarkten volgen spoedig en als we dit najaar weer gaan stoken wordt dat ook duurder. Bij deze stijgende kosten, blijven de pensioenen achter en dat gaat ten koste van de koopkracht.

AOW stagneert

Doordat de aanvullende pensioenen al jaren niet meestijgen met de inflatie (de zogheten indexatie, red.) merken veel gepensioneerden al jaren dat de koopkracht achterblijft. Gelukkig is er naast het aanvullende pensioen dat werknemers opbouwen het staatspensioen: de AOWHier vindt u en overzicht van de AOW bedragen.

Dit staatspensioen steeg de afgelopen jaren nog wel mee met de inflatie en dat maakte veel goed.
Maar voor het komende jaar (2022) verwachten de economen van ANB Amro dat de AOW zal stagneren. De AOW is namelijke gekoppeld aan de cao-lonen en die blijven dit jaar achter.
Daarnaast zijn er kleine fiscale voordeeltjes voor ouderen, maar die regelingen lopen dit jaar op zijn eind en voor 2022 staat er nog niets concreets op de planning. Misschien heeft het kabinet op Prinsjesdag nog wat in petto, maar ABN Amro durft daar niet op te rekenen.

 

Auteur