Krijgen AOW-ers ook later vakantiegeld?

Veel bedrijven verkeren door de coronacrisis in zwaar weer en willen het vakantiegeld daarom later uitbetalen. De vakbond leek bereid daarover te praten, maar hoe zit dat voor gepensioneerden?

Het vakantiegeld bij de AOW krijgt u niet via de werkgever, maar via de Sociale Verzekeringsbank. Dat betekent dat het vakantiegeld bij de AOW gewoon op 20 mei wordt uitbetaald.

Er is op dit moment een discussie gaande of sommige werkgevers het vakantiegeld nog wel kunnen betalen. Dat probleem speelt onder meer in de horeca en reisbranche. Veel inkomsten zijn daar weggevallen, terwijl kosten doorlopen. Daardoor is het de vraag of ze het vakantiegeld kunnen betalen. Uitstel van het vakantiegeld is daarom niet uitgesloten, schrijft de Telegraaf. FNV zou daar eerst wel over willen praten, later niet meer.

Maar dat geldt dus niet voor de AOW.

Krijgt u een aanvullend pensioen naast de AOW? Dan verschillen de regels voor vakantiegeld. Het grootste pensioenfonds ABP (ambtenaren) keert het vakantiegeld bijvoorbeeld niet meer in één keer uit, maar smeert dat over het hele jaar uit.

PFZW (zorg) keert nog wel één keer per jaar uit. Ook voor aanvullend pensioen geldt: dit staat los van de discussie voor werkenden over loon en vakantiegeld. AOW en pensioen lopen gewoon door. PFZW benadrukt op de site: Het zijn uitzonderlijke tijden, waarin veel dingen anders gaan dan normaal. Maar u ontvangt gewoon uw pensioen. Deze maand en al de volgende maanden [red. van 2020].

Maar de crisis kan in de toekomst wel gevolgen hebben voor de hoogte van het pensioen, onder meer door verliezen op de beurs en veranderende rente. Wat deze gevolgen dan zullen zijn, wordt  pas eind 2020 duidelijk.