Lijfrente levert nu duizenden euro's meer op

Euro
Getty Images

Wie dit jaar een lijfrente-uitkering aankoopt krijgt daarvoor duizenden euro's meer dan een paar jaar geleden. Dit blijkt uit jaarlijkse lijfrenteonderzoek van Moneywise.nl.

Wie in 2019 een lijfrente-uitkering afsloot met een koopsom van €75.000 kreeg 10 jaar lang een uitkering van €589,19 per maand.
Sluit je in 2023 dezelfde lijfrente? Dan krijg je €735,11 per maand. Dat levert dus na 10 jaar €17.400 meer op aan lijfrente!

Volgens de vergelijkers van Moneywise.nl is dat vooral te danken aan de gestegen rente.  "We zagen de lijfrente-uitkeringen sinds 2013 dalen tot een dieptepunt in 2019. Sindsdien krabbelde de rente weer op. In 2022 stegen de lijfrente-uitkeringen zelfs met 14 procent. Dit jaar stijgen de uitkeringen nog ééns 4 procent  meer dan in 2022. We komen hiermee boven het niveau van 2013." aldus Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl.

Extra stijging Lijfrente

De afgelopen jaren heeft de ECB de rente stapsgewijs verhoogt en dat zien we terug in de spaarrente. Banken baseren de spaarrente bij banksparen op deze rente, waardoor de uitkeringen stijgen. Bij verzekeraars wordt het tarief gebaseerd op het zogeheten u-rendement. Dit rendement is de laatste jaren met grote sprongen gestegen en overstijgt de spaarrente.
Vandaar dat een lijfrente-uitkering via een lijfrenteverzekering (flink) meer oplevert dan banksparen.

Vergelijken loont!

Daarom blijft het advies voor iedereen met een lijfrente die binnenkort vrijkomt: vergelijk. Want nadat je kapitaal hebt opgebouwd met je shoppen en dat geld bij een andere partij onderbrengen. De verschillen tussen aanbieders zijn groot en dat kan ervoor zorgen dat een lijfrente duizenden euro's meer oplevert. Vraag daarom altijd naast het aanbod van de huidige aanbieder meer offertes aan. 

Auteur