Meeste Nederlanders voor pensioenakkoord

De meerderheid van de Nederlanders is voor het pensioenakkoord. De bonden moeten zich daar nog over uitspreken. 65-plussers zijn er het meest over te spreken. Hoofdzakelijk bij de achterban van het CDA en de PvdA is een grote meerderheid voor. De verschillende onderdelen van het pensioenakkoord vallen bij de achterban van SP en PVV minder in de smaak. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond.

Makkelijker afspraken maken

75 procent van de ondervraagden vindt het positief dat in het akkoord eenvoudiger wordt gemaakt om met de werkgever afspraken te maken over een pensioen dat drie jaar eerder ingaat. Dat pensioen wordt dan gedeeltelijk ook eerder uitbetaald. 

Vertraging verhoging AOW-leeftijd

Dat de AOW-leeftijd pas in 2024 naar 67 jaar gaat (en niet al in 2021) valt positief bij ruim de helft (51 procent) van de groep tussen 55 en 64 jaar, maar negatief bij 1 op de 20 (5 procent) Nederlanders onder de 35 jaar. 

Geen prognose

Op basis van deze peiling is volgens De Hond geen prognose te geven voor de uitslag van het referendum onder de vakbondsleden over het pensioenakkoord. Een meerderheid van de leden stemt in de peiling inderdaad voor, maar bij drie eerdere landelijke referenda bleek volgens hem dat tegenstanders vaker opkomen dan voorstanders.

Bron(nen):
Trefwoorden: