Onderzoek: De Beste Lijfrente Aanbieder

Verschil tussen bank en verzekeraar: bijna €10.000

Getty Images

Moneywise onderzoekt ieder najaar de lijfrente producten van verzekeraars en banken op basis van 15 verschillende scenario’s.

Lijfrente en banksspaarproducten zijn vooral om bedoeld om fiscaal aantrekkelijk bij te sparen voor pensioen.

Centraal Beheer bank duidelijke winnaar
Centraal Beheer is voor het vierde jaar op rij de beste aanbieder. In 70% van de gevallen levert een lijfrente bij Centraal Beheer de hoogste uitkering op. In alle andere gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Een verzekering bij Centraal Beheer keert altijd minimaal het ingelegde bedrag uit. Bij alle andere verzekeraars krijgt men bij looptijden tot 10 jaar minder terug dan men heeft ingelegd.

Grootbanken laten lijfrente bankspaar klant links liggen
De grote banken als RABO, ABN AMRO, SNS bieden in bijna alle gevallen de laagste rentes voor banksparen met een lijfrente. ING biedt zelf geen lijfrente uitkeringen via banksparen aan en stuurt klanten door naar Nationale Nederlanden. ABN AMRO scoort ronduit slecht. Waar Centraal Beheer 1,6% biedt voor een uitkering van 15 jaar komt ABN AMRO niet verder dan 0,7%: ruim de helft minder. In procenten lijkt dat niet zo veel, maar over de hele looptijd kan dat een verschil van honderden euro’s betekenen.

Uitkeringen lager in 2016
Door de dalende marktrente de zijn uitkeringen in 2016 lager. Uit het onderzoek (pdf) blijkt dat de uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager zijn dan in 2015. Op de veel gekozen looptijd van 5 jaar zijn de uitkeringen gemiddeld 0,7% lager. De daling is het hoogst bij lange looptijden. De uitkering op een lijfrente voor 30 jaar daalde 6,3%. Een uitkering van bijvoorbeeld € 200 per maand daalt dus naar € 187,40. Nog steeds zijn de uitkeringen bij een bank in alle gevallen hoger dan bij een verzekeraar.

De verschillen tussen de banken onderling zijn relatief klein. De verschillen tussen banken en verzekeraars zijn enorm. Een lijfrentekapitaal van € 75.000 levert in 20 jaar bij een bank € 9.859 meer op dan bij een verzekeraar.

De voordelen van banksparen
Banksparen levert altijd meer op dan een uitkering via een verzekeraar, kent banksparen nog meer voordelen. Zo is er het Deposito Garantie Stelsel dat tot € 100.000 dekking biedt als de bank failliet gaat en gaat er bij overlijden nooit geld verloren.

Waarom zou je een lijfrente nog laten uitkeren door een verzekeraar?
In alle gevallen levert banksparen meer op. Waarom zou je dan toch je lijfrente laten uitkeren via een verzekeraar? Er zijn twee redenen toch uit te laten keren via een verzekering:
Ten eerste een fiscale reden, sommige uitkeringen mogen alleen uitgekeerd worden via een verzekering. Bijvoorbeeld de uitkering voor een overbrugging van 60 tot AOW leeftijd.
De tweede reden is dat nog steeds veel mensen niet weten dat ze mogen ‘shoppen’ met hun lijfrentekapitaal en daardoor nog steeds klakkeloos kiezen voor een uitkering via een verzekering bij de verzekeraar waar de lijfrente vrijkomt.

En dat is jammer want shoppen met een lijfrente levert duizenden euro’s winst op.

Grote verschillen in advies- en afsluitkosten
Door goed te vergelijken kunnen consumenten een hogere lijfrente uitkering ontvangen maar ook fors besparen op de advies – en afsluitkosten. De kosten voor een volledig advies kunnen bij Nationale Nederlanden oplopen tot € 1.030. Terwijl de consument bij ABN Amro online kan afsluiten zonder advies voor € 25. Als men een lijfrente wil afsluiten zonder advies, spreekt men over Execution Only en hiervoor is een kennis – en ervaringstoets verplicht. Zakt men voor deze toets dan is men vaak alsnog verplicht om advies af te nemen.
 

DOWNLOAD GRATIS: De lijfrentewijzer



Zelf vergelijken en online lijfrente afsluiten
Het vergelijken van een lijfrente kan je heel makkelijk zelf via de lijfrente vergelijkinsgmodule van Moneywise. Hiermee vergelijk je alle banken en verzekeraars en kun je binnen 2 minuten één of meerdere offertes opvragen. Het openen van een lijfrente is in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen geregeld.
 

Auteur