Pensioenfonds Zorgt betaalt recordbonus van 1,26 miljard

'Met pijn in ons buik'

Het pensioenfonds voor personeel in de zorg (PFZW) presteerde het afgelopen jaar goed op de beurs. Daar pikken adviseurs en andere partijen een flink graantje van mee: 1,26 miljard euro.

Dat schrijft het FD.

Het Pensioenfonds heeft een totaal belegd vermogen van 277 miljard euro. Dat geld beheert PFZW deels zelf, maar het ontkomt er niet aan om dat ook deels uit te besteden aan externe adviseurs en speciale vermogensbeheerders zoals private equity en hedgefunds. Deze partijen kopen bedrijven, stellen daar orde op zaken en verkopen die daarna weer met winst. Van deze winst mogen private equity partijen een flink deel houden, tot wel 40 procent. Daarnaast brengen ze bij beleggers beheerskosten van een procent of 2 in rekening.

Juist privaty equity heeft een uitstekend jaar achter de rug en daar profiteert óók het pensioenfonds PFZW van. Maar in ruil daarvoor sturen deze specialistische vermogensbeheerders een recordrekening: 1,26 miljard euro. Dat is vier keer mee dan het jaar ervoor. Pensioenfondsen proberen al langer over deze tarieven te onderhandelen, zodat er meer geld overblijft voor het pensioenfonds zelf, maar dat heeft tot nu toe weinig resultaat. 'We zijn blij met de rendementen, maar dit soort kosten betalen we met pijn in ons buik', aldus een woordvoerder.