Tien procent van je pensioen ineens

Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om maximaal tien procent van het pension in één keer te laten uitkeren. De wet die dit mogelijk maakt is onlangs aangenomen door de Eerste Kamer. Het doel is om gepensioneerden meer flexibiliteit te geven.

Dat meldt Moneywise.nl, die de voor- en nadelen van een grote pensioenopname op een rijtje zet. Groot voordeel is dat het geld vrij besteedbaar is. Een gepensioneerde kan er een nieuwe auto mee kopen, aflossen op de hypotheek of op wereldreis gaan. Zeker voor een gepensioneerde met een slechte gezondheid kan het aantrekkelijk zijn om alvast een deel van het pensioen te ontvangen en ervan te genieten.

Nadelen

Een groot nadeel van een eenmalige uitkering is dat het pensioen de rest van het leven zo'n tien procent lager zal zijn  Ook het nabestaandenpensioen wordt lager. Over pensioen wordt altijd inkomstenbelasting betaald. Bij een hoge eenmalige uitkering kan het inkomen in een hogere belastingschijf terecht komen waarvoor een hoger tarief geldt. AOW'ers betalen over de eerste 35.942 euro slechts 19,2 procent belasting. Boven dat bedrag is het tarief 37.1 procent.
De nieuwe regeling geldt alleen voor pensioenen die na 1 januari 2023 ingaan. Ook is het niet mogelijk om een eenmalige uitkering te combineren met een hoog-laag pensioen. Derde beperking is dat de pensioenuitvoerder niet verplicht is mee te werken. Ook moet een eventuele partner toestemming geven, omdat het nabestaandenpensioen lager wordt. Mocht een pensioendeelnemer gescheiden zijn en de ex-partner heeft recht op een deel van het pensioen, dan ontvangt deze ex-partner ook een eenmalige pensioenuitkering.