Veel gepensioneerden met geldzorgen

Een derde van de gepensioneerden heeft moeite met rondkomen. 36 procent van de gepensioneerden heeft geen geld achter de hand, terwijl een op de vijf meer dan dertigduizend euro achter de hand heeft.

Dat meldt het Nibud in het rapport 'Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst'. Onder de gepensioneerden die moeilijk rondkomen zijn relatief veel huishoudens met een netto inkomen onder de tweeduizend euro, huurders, voormalig zelfstandigen en gescheiden personen. Het is voor deze mensen vaak moeilijk om minder uit te geven en meer te besparen.

Ruim de helft van de gepensioneerden heeft de overgang naar het pensioen als goed tot zeer goed ervaren. Voor iets meer dan een kwart was de nieuwe situatie minder dan verwacht. Meer dan de helft van die groep had bij nader inzien iets extra's willen doen als voorbereiding op het pensioen. Het gaat dan om meer sparen, langer doorwerken en/of de hypotheek aflossen.

Eigen huis

Zes op de tien gepensioneerden heeft een eigen woning en de overgrote meerderheid, 86 procent, heeft overwaarde in deze woning. Negen procent wil graag kleiner aan wonen en nog eens negen procent heeft dat onlangs gedaan. Slechts één procent wil een extra hypotheek afsluiten om de overwaarde te verzilveren.

Vergeleken met huurders hebben deze woningeigenaren meer vermogen, kunnen ze gemakkelijker rondkomen, vonden ze de financiële overgang kleiner en hebben ze lagere woonlasten na pensionering.