Verhoging AOW dreigt toch sigaar uit eigen doos te worden

Getty Images

Tijdens Prinsjesdag beloofde het kabinet AOw'ers nog een verhoging van 10 procent. Maar die verhoging betalen ouderen deels uit eigen zak.

De Telegraaf meldt dat oppositiepartijen zich sterk verzetten tegen de ’sigaar uit eigen doos’ waarmee het kabinet de verhoging van de AOW met 10 procent wil betalen.

Eerder dit jaar waren er nog plannen om de AOW los te koppelen van het minimumloon, maar na wat politiek gesteggel, ging dat plan van tafel. Daarom is de stijging van het minimumloon nu ook goed nieuws voor AOW'ers: die krijgen er vanaf 2023 10 procent bij.

Maar er zit een addertjes onder het gras. In de AOW zit een inkomens tegemoetkoming, de IOAOW, verstopt. Die tegemoetkoming, van ruim 25 euro per maand, krijgt iedere AOW'er en juist deze tegemoetkoming wil het kabinet nu schrappen. Waar ouderen er straks aan de ene kant iets bijkrijgen, leveren ze het aan de andere kant weer in.

Deze plannen leiden tot veel verzet bij ouderenbonden en oppositiepartijen, die stellen dat ouderen op deze manier een beetje voor de gek worden gehouden en bedot. De regeringspartijen gaan vooralsnog niet mee in deze kritiek en benadrukken dat AOW'ers er per saldo nog steeds op vooruit gaan. In de Tweede Kamer kan dit voorstel door de regeringspartijen rekenen op een meerderheid.

Maar dat betekent niet dat hier het laatste woord over is gezegd, want dit voorstel moet ook nog door de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen géén meerderheid hebben. 50Plus senator Van Rooijen deed in de Eerste Kamer deze zomer al een oproep om te voorkomen dat de AOW verhoging straks een sigaar uit eigen doos wordt.


Wanneer deze plannen naar de Eerste Kamer gaan, is nog niet bekend.

 

Auteur 
  • Redactie