Wordt een flat duurder met z’n tweetjes?

Mijn vriend en ik willen gaan samenwonen en een geregistreerd partnerschap aangaan. We zijn beiden ongehuwde AOW’ers met een huurwoning. Zal de woningbouwvereniging de huur gaan verhogen, als we met z’n tweeën in een huis gaan wonen?

Het is best een logische gedachte, maar zo werkt het niet. Tenzij het anders in het huurcontract staat, mag u voor dezelfde huur bij elkaar intrekken. U wilt een geregistreerd partnerschap aangaan. Een van de voordelen daarvan is dat uw partner, als die bij u intrekt, in principe automatisch ook medehuurder is. Zonder huwelijk of partnerschap is dat niet het geval. Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Dat kan belangrijk zijn als de hoofdhuurder vertrekt of komt te overlijden. De medehuurder heeft dan huurbescherming en kan in de flat blijven wonen. Iemand die geen medehuurder is zou de woning moeten verlaten.

Let wel op uw AOW, want u en uw partner krijgen als gaat samenwonen geen AOW voor alleenstaanden meer, maar voor partners. Die ligt zo'n 30 procent per persoon lager. En samenwonen kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Meer informatie hierover vindt u op www.toeslagen.nl.