50-plussers beslissen over pensioenen van jongeren

Fondsen komen afspraken niet na

Iedereen, jong en oud, werkt één dag in de week voor zijn of haar pensioen. Toch zijn het voornamelijk 50-plussers die beslissen over dat geld, blijkt uit onderzoek van NOS Op 3.

Geen inspraak

In het bestuur van pensioenfondsen zitten namelijk vooral mensen van boven de 50 jaar. Bijna geen enkel bestuurslid is jonger dan 40. Bij 70 procent van de grootste fondsen beslissen jongeren niet mee over wat er met hun pensioengeld gebeurt.

Tegen de afspraken

En dat terwijl pensioenfondsen in 2013 duidelijke afspraken maakten. Volgens die afspraken moet minimaal één bestuurslid onder de 40 zijn. Dat blijkt dus niet het geval.

Overzicht

Jongeren kunnen inmiddels zelf bekijken hoeveel 'leeftijdsgenoten' er in hun pensioenfonds zitten.

Bron(nen):

3 Comments

Door Johan muller (niet gecontroleerd) op do, 26-12-2019 - 19:45

Er moeten natuurlijk wel mensen in die leeftijd zijn die dat ook willen. Maar uitgerekend die categorie heeft zich nooit met pensioenen bezig gehouden. En tijd is spaarzaam want er zijn zoveel andere zaken die ogenschijnlijk belangrijker zijn.

Door Kees (niet gecontroleerd) op di, 6-11-2018 - 16:07

Tja, de afspraak dat er minimaal één bestuurslid onder de 40 jaar moet zijn, kan alleen maar als dat buiten de verkiezingen omgaat.

Door Jan van den Hurk (niet gecontroleerd) op ma, 9-7-2018 - 22:45

Men zou ook eens de opbouw van een pensioen mee moeten nemen bij alle vragen en antwoorden over pensioenopbouw en bezuinigen. Ik ben 78 jaar en ben op mijn 17e begonnen met werken. Ja en dan begin je pensioen op te bouwen. En hoe later men begint met werken, hoe minder pensioen men opbouwt. En dan komen de pensioenfondsen in de problemen en zijn het toch echt de oudere pensioendeelnemers die dan solidair zijn met de jongere, omdat de oudere deelnemers ook gekort worden. Dat moet ook maar eens meegenomen worden in alle discussies die regelmatig opduiken.
Jan van den Hurk