Iedereen zijn eigen AOW-leeftijd?

Als het aan de overheid ligt, blijft het recht op AOW gekoppeld aan de leeftijd. Maar werkgevers en vakbonden zetten nu de eerste stappen naar uitzonderingen gebaseerd op (zware) beroepen.

Vakbonden FNV, CNV en Bouwend Nederland hebben nieuwe cao-afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat bouwvakkers met 45 jaar werkervaring hun AOW krijgen. Dat meldt de Volkskrant.

Omdat de AOW leeftijd steeds verder opschuift richting de 71 jaar, kruipt volgens sommigen meer oneerlijkheid in het systeem. Met name voor werknemers met zware beroepen, zoals in de bouw. Zij beginnen vaak jonger met werken, maar leven over het algemeen korter. Ze moeten daardoor langer werken, voor een korter pensioen.

De nieuwe cao-afspraken voorzien daar (deels) in: wie langer dan 45 jaar heeft gewerkt, kan met pensioen. Wie op zijn 18e begint, kan zo toch op zijn 63-ste stoppen. Deskundigen waarschuwen voor ‘scheve’ afspraken, omdat niet iedereen die onder de bouw-cao valt een zwaar beroep heeft. Iemand die bij een aannemer op kantoor werkt, heeft geen zwaar beroep, maar ook zij komen dan in aanmerking voor een ‘vervroegde’ AOW.

Ondertussen voelt ook de politiek steeds meer voor een AOW op maat. De PvdA was daar jarenlang tegen, maar nu niet meer.

Lees hier hoe hoog uw AOW is