Wanneer heb ik recht op AOW?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De geboortedatum bepaalt wanneer iemand AOW krijgt.

Wie in 2016 de leeftijd van 65 jaar bereikt, krijgt op zijn vroegst een half jaar daarna AOW. De jarigen in de eerste helft van het jaar, wachten tot zes maanden na hun verjaardag op de eerste AOW-uitkering. Jarigen in de tweede helft van het jaar wachten negen maanden.

Na 2016 gaat de verhoging van de AOW-leeftijd gestaag door tot 67 jaar in 2021 voor iedereen die na 30 april 1954 maar voor 1 januari 1955 is geboren. PlusOnline publiceerde eerder het artikel Wat is mijn pensioenleeftijd, waarin de precieze AOW-leeftijden behorend bij een bepaalde geboortedatum staan.

Vijf jaar van tevoren bekend
Iedereen die in 1955 of later is geboren, krijgt op zijn vroegst op 67-jarige leeftijd recht op AOW, maar waarschijnlijk later. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd namelijk afhankelijk van de levensverwachting. Vijf jaar voordat iemand AOW-gerechtigd wordt, stuurt de overheid een bericht hierover.
 
Mijn vrouw is nog geen 65. Heb ik recht op een toeslag?
Nee. De toeslag voor een jongere partner is sinds 2015 afgeschaft. Iedereen op of na 1 januari 2015 de AOW-leeftijd (heeft) bereikt, kan geen aanspraak meer maken op de toeslag.

Mijn uitkering stopt voordat mijn AOW-ingaat. Wat nu?
Mensen die tijdelijk minder inkomen hebben door de verhoging van de AOW-leeftijd, komen misschien in aanmerking voor een overbruggingsuitkering. Door op de website van de SVB een paar vragen te beantwoorden kun je nagaan of je hiervoor in aanmerking komt.

25 Comments

Door Ine (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 23:02

Helaas ...was dat maar waar. Geld alleen als dat zo is vastgelegd in een overlijdensclausule. Voor alle overigen geld dat ze zullen moeten werken en als zze dat niet kunnen/nooit gedaan hebben dan rest hun de bijstand! En daar zullen ze erg hun best voor moeten doen. Niet voor niets zitten er zoveel mensen in de schuldhulpsanering!

Door ine (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 22:59

u krijgt misschien iets van pensioen(overlijdingsdekking) en verder/of een uitkering tot bijstandniveau tot datum recht op AOW. Komt neer op ongeveer max. 920 euro netto. (als u tenminste geen voordeurdeler bent- inwonende kinderen ofzo-dan wordt u gekort.....boete van ongeveer 150-300 euro netto.) Dus hopelijk heeft u niet een hoge hypotheek of huur of hoge doktersrekeningen ofzoiets. Hopelijk heeft uw gemeente een goede schuldhulporganisatie.

Door Nel (niet gecontroleerd) op vr, 22-7-2016 - 18:58

Hallo ,wie dat bedacht heeft dat lange rdoor werken ik werd op mijn 55e weduwe en heb,ik moest wel ,kreeg niks )doorwerken tot mijn 64e,ik werkte al op mijn 14e,ben net na 1950 geboren zodoende en dan ben je steeds de klos,niet iedereen heeft t geluk dat ie de 75/80 haalt, de groeten zeg belachelijk dat doorwerken tot 67 en ouder

Door Lisette m. (niet gecontroleerd) op wo, 8-6-2016 - 15:34

Ja werken is zeker leuk en faar is niks mis mee Persoonlijk vind ik tot je 60 e werken acceptabel. Maar dat geld natuurlijk niet voor iedereen. Vooral niet voor mensen met een zware lichamelijk belastende job. En dat men tegenwoordig moet doorwerken tot men bijna er bij neer valt is geen goede zaak. Het is ook niet eerlijk dat die hoge pieten sraks genieten van een gorde pensioen. En het arme volk niet. Recht voor een recht voor allen.

Door c. antonius (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 15:09

Vind ik ook. Ze nemen ons in de maling dat wij ouder worden. Wanneer je om je heen kijkt gaan er heel veel mensen voor hun 60ste al dood. Straks moet je met rolater en scootmobiel naar kantoor. Dit is schandalig en ze kopen een panda beer voor zoveel geld!

Door Ger Blok (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 14:39

We kunnen maar een ding doen. Met de nieuwe verkiezingen het hele zootje genadeloos afstraffen. Niet meer herkiezen ook de zgn. socialisten en vergeet vooral die geheimschrijver van D66 niet. Die is de ergste.

Door Marianne (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 14:31

Daar ben ik het helemaal mee eens. Iedereen die kan aantonen dat hij/zij 45 jaar gewerkt heeft moet recht hebben op AOW. Doorwerken mag, voor degenen die dat willen, maar het hoeft niet.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 14:29

Onze regering geeft teveel uit aan de Europese verplichtingen. Daardoor hebben ze geld tekort en dat willen ze dan halen bij de gepensioneerden. Die hebben geen stem, werken niet en kunnen dus niet staken. Dankzij de regering heb ik een AOW-gat van 9 maanden en mijn man van 2 maanden. Dat is in 11 maanden tijd grofweg een inkomensvermindering van 11 x € 750,00 = € 8250,00 netto want we zijn allebei met prépensioen. Daar hebben we dan 45 jaar voor gewerkt. Dieven zijn het in Den Haag !!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 13:07

Hhet is makkelijk als je de hele dag op je achterste zit zoals de heren in den haag. Het is ronduit schandalig, voor dehard werkende mensen is er geen geld voor een fatsoenlijk pensioen ze geven onze belasting centen liever aan die gelukzoekers die met bosjes tegelijk hier heen komen.

Door W. Huisman (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 12:59

14 jarige leeftijd begonnen met werken, mag stoppen als ik 66 ben gworden. Dan heb ik 52 jaar gewerkt, maar dat zal die gasten in Den Haag een rotzorg zijn. Eerst loop je de vut regeling mis en dan denk je okee dan 65, maar nee hoor ook dat gaat niet door nog even een jaartje langer en zo wordt je nog even extra gepakt. In Den Haag zijn ze nog niet slim genoeg, want ze moeten bij je pensionering gelijk de pil van Drion erbij leveren dan zijn ze gelijk helemaal van je af