PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zware beroepen halen pensioen vaak niet

Vorig jaar kwamen er 40.000 arbeidsongeschikten bij, meldt het UWV. De sterkste groei sinds 2010. Vooral mensen met een zwaar beroep halen hun pensioen vaak niet.

Het UWV signaleerde in juni al dat het aantal arbeidsongeschikten toeneemt. Daar had het toen geen verklaring voor. Vorig jaar ging het om een stijging van 12 procent, terwijl het aantal arbeidsongeschikten in de WIA, WAO en Wajong de afgelopen jaren juist stabiel bleef (800.000). 

Zwaar werk

Met name in de zware beroepen verlaten veel mensen het arbeidsproces voordat ze AOW ontvangen. Bij het pensioenfonds PMT (metaal) is er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal arbeidsongeschikten sinds 2013. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn zien we een toename van 20 procent.

AOW-leeftijd

Volgens het UWV is de kans dat een 55-plusser arbeidsongeschikt wordt tien keer zo groot als bij een 25-jarige. Door de verhoging van de AOW-leeftijd in 2013 is de kans op arbeidsongeschiktheid daarmee ook toegenomen. Volgens Jan Berghuis van pensioenfonds PMT kunnen oudere werknemers met een zwaar beroep het niet altijd bijbenen. Ze hebben daar een oplossing voor gevonden: korter werken zonder al te veel loonverlies.

Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid aan de VU, ziet nog een andere ontwikkeling. Er is een groep oudere werklozen die aan het einde van hun WW ziek worden en zo de WIA (opvolger van de WAO) ingaan. Hij vraagt zich af of zij echt ziek zijn geworden of dat ze een andere uitkering aanvragen. Het UWV ontkent in ieder geval dat er voor ouderen soepeler keuringsregels gelden.

Bron: de Volkskrant

Dit zijn de huidige AOW-bedragen

Bijverdienen naast het pensioen, hoe is dat?