10 tips om jaloezie het hoofd te bieden

Geef jaloezie een positieve draai!

U kent het vast wel, dat knagende gevoel wanneer uw beste vriend een mooie prijs wint in die loterij, terwijl u al twee jaar meedoet en altijd achter het net vist. Iedereen is wel eens jaloers. Maar wat is jaloezie precies en wat kunt u er tegen doen?

Jaloezie is een emotie die net als blijdschap, angst, boosheid en verdriet onlosmakelijk met ons menszijn verbonden is. We worden met synoniemen als ijverzucht, rivaliteit, afgunst en angst om de oren geslagen, maar een eenzijdige definitie ontbreekt.

Gevoelens

Het beter willen doen dan de ander, het vechten om de eer, iemand iets misgunnen, het bang zijn om dierbaren te verliezen. Dit zijn allemaal gevoelens die met jaloezie te maken kunnen hebben, maar die zeker niet altijd samengaan.

Wanneer u beter wilt presteren dan een collega, wil dat nog niet zeggen dat u hem of haar een promotie misgunt. En wanneer uw beste vriendin een nieuwe relatie krijgt, wil dat nog niet zeggen dat u het op haar partner voorzien hebt.

Rationele en irrationele jaloezie

Om een betere definitie van jaloezie te geven, is het onderscheid tussen rationele en irrationele jaloezie van de Amerikaanse gedragstherapeut Albert Ellis erg bruikbaar.

Hierbij is rationele jaloezie het gevoel dat optreedt als er daadwerkelijk redenen zijn om jaloers te worden (bijvoorbeeld wanneer uw partner vreemdgaat of een ander er met de credits van uw werk vandoor gaat). U heeft dus rationeel 'normaal' gezien alle reden om u teleurgesteld, spijtig of verdrietig te voelen.

Irrationele jaloeziegevoelens worden gevoed door onzekerheid en angst. U denkt dat er iets gaat gebeuren, zonder dat daar directe aanleiding toe is. Hierbij krijgen onterechte gevoelens van woede, wantrouwen en waanzin de overhand.

Jaloezie als drijfveer

Jaloezie wordt vaak gezien als een slechte eigenschap, maar wie beter tussen de regels doorleest, weet dat jaloezie niet per se verkeerd hoeft te zijn. Jaloeziegevoelens zijn onvermijdelijk en horen nu eenmaal bij ons complexe gevoelsleven.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niets positiefs uit voort kan komen. Jaloezie prikkelt u om nog beter te doen door lering uit het verleden te trekken en verbeteringen in uw leven aan te brengen.

Hier 10 tips om beter met gevoelens van jaloezie om te gaan:

Tip 1

Relativeer! Bedenk dat niemand de beste, leukste of knapste kan zijn en u dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van uzelf, dat doet een ander ook niet.

Tip 2

Werk aan uw zelfvertrouwen, want onzekerheid is de grootste 'jaloezievoeder'. U bent dan misschien niet de beste, leukste of knapste ter wereld, u bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg om de moeite waard te zijn.

Tip 3

Stel uzelf de vraag: waarom ben ik jaloers? Gaat het om iets dat een ander heeft en u niet? Bekijk dan eens wat het is dat u zou willen en hoe u datgene zou kunnen bereiken. Wees wel realistisch in het stellen van uw doelen. Een mooie auto of leuke baan moet lukken, maar een maatje 34 terwijl u altijd maat 42 hebt, is misschien niet hetgeen u zou moeten nastreven. Het zou u waarschijnlijk niet eens gelukkiger maken.

Tip 4

Accepteer en wees blij met de verschillen tussen mensen. De één is goed in sport, de ander kan goed schilderen. Als iedereen hetzelfde was, zou de wereld maar saai zijn. Dan ambieerde iedereen hetzelfde, viel iedereen op dezelfde personen en was u niet uniek.

Tip 5

Bedenk dat iedereen zijn onzekerheden heeft. U bent misschien jaloers op een vriend met een gelukkig gezinsleven, terwijl die vriend uw succesvolle carrière benijdt.

Tip 6

Draai de rollen eens om. Hoe zou u behandeld willen worden als u degene was waar u jaloers op bent? Wees blij voor de ander, laat niet merken dat u jaloers bent.

Tip 7

Leer van het verleden. Fouten zijn er om verbeterd te worden, dus wees niet te hard voor uzelf.

Tip 8

Pijn in uw buik, hoofdpijn en slapeloze nachten zijn signalen dat u ergens te veel mee bezig bent. Laat jaloeziegevoelens vooral niet de overhand krijgen, roep ze een halt toe door erover te praten (wegdrukken werkt averechts!).

Kunt u niet bij je familie, goede vriend of partner terecht, denk dan eens aan professionele hulp. Een psycholoog kan u inzicht geven in de oorzaken van uw jaloezie en u helpen het gevoel tegen te gaan.

Tip 9

Een ander proberen te veranderen is zinloos en wekt alleen maar irritatie op. Begin bij uzelf en zwelg vooral niet in zelfmedelijden. Bent u ongelukkig met uw huidige situatie? Wat kan er dan voor zorgen dat u wel gelukkig wordt?

Of dit nu betekent dat u een relatie moet verbreken, een andere baan moet zoeken of nog beter uw best moet doen om volgende keer wel een promotie te krijgen, dat is aan u. Als het u maar gelukkiger maakt.

Tip 10

Als u gelukkig en zelfverzekerd bent, heeft u ook geen reden om jaloers te zijn!

Trefwoorden: