Is een lat-relatie iets voor jullie?

Getty Images

Een serieuze relatie hebben en toch apart wonen, dat kan. Of een lat-relatie (oftewel living apart together) iets voor jullie is, hangt sterk af van jullie persoonlijkheden en verwachtingen van elkaar. Wat zijn de voor- en nadelen van deze relatievorm?

Verhuizen of niet

Wat doet u als uw partner in een andere stad woont? Eén van de twee kan verhuizen, maar het is ook mogelijk dat u een lat-relatie onderhoudt. Zo houdt u beiden uw vertrouwde omgeving waarin u zich lekker voelt.

Natuurlijk kunt u ook voor een lat-relatie kiezen als u dichtbij elkaar woont. Het grote voordeel van een lat-relatie kan zijn dat u uw zelfstandigheid behoudt, als jullie dit tenminste willen. U hoeft niet telkens verantwoordelijkheid af te leggen over waar u bijvoorbeeld heen gaat en met wie.

Veel of weinig zien

In een lat-relatie ziet u elkaar niet elke dag, juist heel wisselvallig. Als u beiden een drukke baan hebt, moet u echt de agenda trekken om elkaar te zien. Hierdoor kan het voor komen dat u elkaar soms een paar keer in de week ziet of juist helemaal niet. Dit kunt u als een voordeel zien, maar ook als een nadeel.

Leeg of vol huis

U komt regelmatig in een leeg huis thuis. Misschien vindt u dit prettig, omdat u iemand bent die het af en toe heerlijk vindt alleen thuis te zijn. Dan is een lat-relatie wel iets voor u. Voelt u juist het gemis van uw partner als u na een lange dag alleen thuiskomt, dan kunt u beter kiezen voor samenwonen.

Spullen sjouwen of niet

Als u niet bij elkaar woont, sjouwt u regelmatig spullen van het ene naar het andere huis. Dit kunt u als een nadeel ervaren. Bent u op uw vrijheid gesteld, dan heeft u dit er beslist voor over.

Zelf inrichten of samen

Een voordeel van een lat-relatie is dat jullie geen ruzie zullen krijgen over het inrichten van het huis. De een kiest bijvoorbeeld voor een strak design, terwijl de ander meer op de klassieke toer gaat. Jullie bepalen het zelf. Aan de andere kant: samen een huis inrichten is natuurlijk ook wel weer heel leuk en spannend.

Meer of minder geld

Een ander voordeel van een lat-relatie is dat jullie minder ruzie zullen hebben over geldzaken. U en uw partner bepalen zelf waaraan u het geld uitgeeft. Nadeel is dat jullie in een lat-relatie beiden kosten hebben voor het huis en het huishouden. Woont u samen, dan deelt u de kosten.

Spannend of diepgang

Omdat u elkaar wat minder vaak ziet dan wanneer u samenwoont, raakt u wellicht niet zo snel op elkaar uitgekeken. Jullie vinden het elke keer weer spannend als u elkaar ziet. Maar omdat u niet elke dag bij elkaar bent, bestaat de mogelijkheid dat u minder diepgang in uw relatie zult hebben.

'Quality time'

Ziet u elkaar binnen een lat-relatie, dan maakt u ook echt tijd vrij voor elkaar, 'quality time' dus. Dit kan een voordeel zijn. U bent dan veel meer op elkaar gericht.

Wegsturen of weggaan

Heeft u een lat-relatie en wilt u even alleen zijn, dan kunt u uw partner wegsturen of zelf weggaan. Immers, jullie hebben allebei een eigen huis.

Auteur 
  • Betty Rombout