Wie weet raad: ‘Geen computer of smartphone’

Picknick
Getty Images

Mijn man en ik, beiden 70’ers, hebben bewust nooit een computer of een smartphone genomen. Nu is onze zoon bang dat we straks niet meer kunnen functioneren in deze digitale maatschappij. Wat zou u doen?

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Volg een cursus

Jullie doen jezelf tekort door bewust geen computer of notebook aan te schaffen. Ik ben heel blij dat ik mij goed kan redden op de digitale snelweg. Ik zou u willen adviseren om met uw zoon te kijken naar de mogelijkheden, zoals een cursus. Het is minder  ingewikkeld dan u waarschijnlijk denkt en het verruimt uw horizon.

Wim Veuger (82), Haarlem

Ik doe alles op de computer

Mijn zoon zei twintig jaar geleden al: “Mam, neem een computer, want over vijftien jaar gaat alles veelal digitaal.” Ik heb zijn raad opgevolgd en doe heel veel op de computer, tablet of telefoon. Bankzaken, verzekeringen, noem maar op. En als ik met een vriendin uit eten ga en er ligt een QR-code op tafel, scan ik zonder probleem de menukaart. Ik ben 80-plus, dus ik zou zeggen: begin liever vandaag dan morgen, u zult ervan versteld staan hoe het uw leven verrijkt.

Janna Kuiper (83), Ede

Gratis les in de bibliotheek

Als vrijwilliger geef ik in de bibliotheek computerles aan senioren. Die vinden het heerlijk, want er gaat een wereld voor hen open. Koffie, thee, koekje erbij: het is nog gezellig ook. In bijna alle bibliotheken worden deze lessen gratis gegeven door vrijwilligers, die vaak zelf ook de 70 al gepasseerd zijn. Doen!

Harry van de Wiel (73), Vijfheerenlanden

Prima zonder

Ik ben een onafhankelijke vrouw die altijd haar eigen weg is gegaan. Ik kan prima zonder smartphone, computer of laptop en heb ze nog nooit ook maar een seconde gemist. Wat is er mis met een vaste telefoon? Waarom geen brief of kaartje sturen, in plaats van dat eeuwige appen? Mijn reisjes boek ik bij het reisbureau, de dingen die ik niet weet zoek ik op in de encyclopedie en mijn bankzaken regel ik per post. Ik denk dat ik in mijn dagelijks leven heel wat minder stress ervaar dan mensen met al die apparaten in huis.

Evelien van der Berg (72), Nijmegen

Nog jong genoeg

Ik denk dat uw zoon gelijk heeft. U bent nu nog jong genoeg om het te kunnen leren. Als u dat niet doet, zal uw zoon steeds meer voor u moeten gaan doen. Ik weet niet of u hem daarmee wilt belasten.

Lidy Verweij (71), Geleen

Afhankelijkheid, is dat wat u wilt?

Ik begrijp de weerstand tegen de digitalisering echt niet. Als ouderen worden wij geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Door niet met uw tijd mee te gaan, zult u uw zelfstandigheid steeds meer kwijt-raken en afhankelijk worden van anderen. Is dat echt wat u wilt?

Netty van ’t Hof-de Kock (71), Didam

Huwelijk op Ibiza, kunnen wij weigeren?

Deze zomer trouwt een nichtje van ons op Ibiza. Mijn man en ik worden geacht daarbij te zijn, maar wij zien erg op tegen de vliegreis en alle kosten die ermee gemoeid zijn. Kunnen wij weigeren?

Wat zou u doen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Wat zal ik doen? Doe dit voor 30 april. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Zeker, wens hen heel veel geluk en een fijn feest! Deel mee dat jullie er in gedachten bij zijn omdat jullie erg tegen de reis en de kosten opzien. Eventueel vermelden dat jullie later graag de foto's willen zien.
Open kaart spelen is altijd t beste.

Ben het helemaal eens met Evelien wij vinden het ook niet nodig al proberen de banken en winkel wel daartoe overhalen!!!

Ik zou zeker thuisblijven als u ervoor
Tegenop ziet. En ja zeker al die kosten die ernog bij komen voor de reis is ook niet niks. Ik zou het gewoon uitleggen.
Daar moet toch ook begrip voor zijn .

Volg een cursus Klik&Tik bij de bibliotheek, voor een klein bedrag krijg je een cursusboek en kun je online een een kleine groep de cursus volgen, deze is speciaal voor digibeten en wijst u stapsgewijs de weg in de digitale wereld.

Natuurlijk kunt u weigeren, zeker als het geen lowbudget reis wordt. Het is de wens van het bruidspaar om op Ibiza te trouwen, het zal ws een prachtig feest worden en een bijzondere herinnering voor iedereen die erbij aanwezig was. Echter, niet iedereen zal de reis en het verblijf kunnen betalen. Door dit gewoon kenbaar te maken, zal daar zeker begrip voor zijn.

kan niet zonder computer ben 91 jaar

BEN UITEINDELIJK EEN CURSUS SCHEIDEGER GAAN DOEN OMDAT IK ZO STATIES BEN EN ALS IK GESTRESST RAAK ER VAN ALLES GEBEURT BEHALVE WAT MOET GEBEUREN IK BAAL ERVAN DAT TEGEN WOORDIG ALLES VISA DE SMARTPHONE EN APPS EN COMPUTERS MOET JE WORDT ERGEWOON TOE VEPLICHT EN ALS JE DAN ZOALS IK NERVEUS BENT ZO NU EN DAN EN ALLES IN ZICH BLOKKERT GHEEN TYELEFOON GEEN PC DAN GA IK NAAR DE ANDERE KANT VAN HET HUIS EN WACHT TOTDAT ALLES WEER FUNCTIONEERD GEK WORDT IK ERVAN VOOR MIJ HOEFT HET NIET IK BEVAT DAT DE DIGITALE SNELWEG BEST WEL EEN VEBETERING IS /KAN ZIJN MAAR IK VIND WEL DAT JE DE VRIJHEID MOER HEBBEN OM HET WEL OF NIET TE GEBRUIKEN NU WORDT JE VEPLICHT EN KRIJG IK ER ALSMEER STERESSVAN BOTTEMLINE HET IS NIET MIJN DING EN BEN NU TELKENS VERPLICHT HULP IN TE SCHAKELEN

alleen de overheid maakt het steeds moeilijker met zijn ,,DIGID''
'voeger nooit problemen gehad maar met dat inloggen tegenwoordig
schering en inslag.

Als computernerd snap ik het belang van digitale kennis. Dus indien u het nog kunt/wilt zou ik het wel proberen te leren. Vooral de telefoon wordt steeds belangrijker gemaakt omdat het voor o.a. bedrijven, overheid en ook uzelf veel goedkoper is (digitaal) diensten aan te bieden of af te nemen. Ik heb alleen wel iets tegen de mening dat iemand achterloopt als hij/zij niet alles digitaliseert met de telefoon/pc. Gewoon proberen en misschien vind u het leuk/nuttig. Dat is een betere motivatie...

Ik help al jaren mensen van alle leeftijden in een ouderencentrum met MOB telefoons, tablets en laptops en bovendien in een verpleeghuis doen we elke vrijdagmiddag spelletjes op de tablets met ouderen maar ook licht dementerende. Het zijn daar allemaal 80 en 90 Plessers. Ze hadden het nooit geleerd maar vinden het geweldig. Het is dus echt niet moeilijk. Hg Teuny