Wie weet raad: mijn vriendin vindt me ‘slap’

Getty Images

Ik ben een man van 72, mijn vriendin is 65. Ons leeftijdsverschil speelde nooit een rol, maar sinds een paar maanden is het een bron van conflict. We waren altijd heel ondernemend. Fietsen, wandelen, winkelen. Ik merk nu dat ik een tandje terug moet doen. Ik houd die dynamiek niet vol. Zij vindt dat onzin en zegt dat ik me niet moet aanstellen. Ze is nijdig als ik afbel of de boot afhoud. Ze vindt me ‘slap’. Hoe peuter ik haar aan het verstand dat ik de energie van vroeger niet meer heb?

Naam en adres bij de redactie bekend

Kijk ook naar de voordelen

Mijn man en ik zitten in dezelfde situatie. Ik ben 64, hij 72, en hij heeft minder energie en belangstelling voor de dingen die wij vroeger samendeden. Wij hebben er lastige gesprekken over gehad, maar je kunt de ander niet dwingen dingen te ondernemen die hij niet wil of kan. Wij doen nu alleen samen wat wij allebei leuk vinden en aankunnen. Daarnaast begrijpt mijn man dat ik ook dingen alleen onderneem. Zo ben ik al twee keer in mijn eentje naar een Waddeneiland geweest. Het is even wennen, maar kijk ook naar de voordelen. Na 43 jaar samen hoef je nu eens met niemand rekening te houden!
Eline van Franeker (64), Lelystad

Gaat het niet, dan gaat het niet

Na veel ziektes en ernstige botontkalking ben ik helemaal op! Daar is geen greintje aanstellerij bij. Ik lig veel op bed en probeer toch de moed erin te houden. Dus ik zou zeggen: laat ieder op een bepaalde leeftijd zijn leven leiden. En als het echt niet meer gaat, dan gaat het niet. Klaar, uit.
Anke Hermano Vinken (75), ­Cadzand

Laat jullie conditie meten

Het lijkt me lastig dat het ‘gelijk’ van u of uw vriendin kennelijk bevochten moet worden. Mijn voorstel zou zijn: laat beiden een onderzoek doen waarbij de conditie gemeten wordt, zodat duidelijk wordt wat het verschil tussen u beiden is. Verder zou ik inventariseren wat jullie nog wel samen kunnen. Dan blijkt vast dat er nog heel veel leuks samen te beleven valt.
Nel van Iersel (74), Udenhout

Een kwestie van respect

Het is geen kwestie van leeftijd, maar van respect. Uw vriendin accepteert niet dat uw krachten afnemen. Ga verder met uw leven, in uw eigen tempo en met uw eigen interesses. Dat maakt u weer gelukkig.
Ank van der Spek (77), ­­St. Michielsgestel

Echte liefde wordt niet boos

Ik (60 jaar) scheel zelf 12 jaar met mijn man (72), en ook ik merk dat hij niet de energie heeft van vier jaar terug. Als iets niet door kan gaan, is het even een teleurstelling, maar we blijven dan thuis en maken er samen een fijne dag van. U zou met uw vriendin een compromis kunnen sluiten. Spreek bijvoorbeeld af dat u tweemaal in de veertien dagen iets samendoet wat u goed aankunt. Raad haar ook aan om eens iets met een vriendin te ondernemen. Echte liefde wordt niet boos, maar is blij met de dingen die de ander (nog) wél kan!
Annemieke van der Enden (60), Wateringen

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine juli/augustus, 2020.

Auteur