Wie weet raad: Niet langer oppassen

Oppasoma
Getty Images

Wij zijn zeventigers en passen een dag in de week op het zoontje van onze dochter. Zij verwacht van ons dat wij die dag ook huishoudelijke taken verrichten en in de tuin werken. Wij hebben daar steeds minder zin in, maar willen de relatie met haar niet verstoren. Wat zou u doen?  

Qualitytime

Benadruk dat u op deze dag alle aandacht voor uw kleinzoon wilt hebben. Dat u er echt voor hem wilt zijn. En dat dit voor u niet fijn samengaat met allerlei klusjes tussendoor.

Kitty Peters (49), Zevenaar

Een ander inhuren

Het huishouden en de tuin vallen echt niet onder uw verantwoordelijkheid. Dus: gewoon nee zeggen, en erbij aangeven dat u nog wel wilt oppassen, maar dat dochterlief voor de overige werkzaamheden toch echt een ander moet gaan inhuren.

Marian Tims (74), Veenendaal

Alleen in noodgevallen

Een goede vriendin van mij past twee dagen in de week op de kinderen van haar dochter. Zij doet dan ook het huishouden en zorgt voor het avondeten. Als ze eens een keer ‘vrij’ wil hebben, krijgt ze van haar dochter de wind van voren. Voor mij is dat een afschrikwekkend voorbeeld. In noodgevallen wil ik best oppassen en een keer bijspringen in het huishouden, maar ik hecht te veel aan mijn vrijheid om de kinderoppas en huishoudster van mijn dochter te willen zijn. Gelukkig begrijpt zij dat vol­­komen.  

Marianne Beverink (69), Utrecht

Volop tijd

Wij zijn de oma en opa van vijf kleinzoons. De ene woensdag passen we op de twee zoons van onze dochter. Die halen we uit school en dan blijven ze tot na het avondeten. Onze dochter heeft ook nog een volkstuintje, waar voldoende werk is voor opa. De andere week halen we de jongens van onze zoon uit school en gaan in de loop van de middag weer naar huis. Meestal is er wel een klusje voor mij in huis of in de tuin, en oma vindt altijd wel een wasje of een strijk om te doen. Wij hebben daar volop de tijd voor en we doen het met plezier. Dus ik zou zeggen: als het even kan, houd vol!  

Theo Mostert (76), Rotterdam

Niet vanzelfsprekend

Ik gruw van de vanzelfsprekendheid waarmee sommige kinderen hun ouders dit aandoen. Vaak krijgen ouders er geen cent voor, nog niet eens benzinegeld. En dan ook nog durven vragen om klusjes te doen? Ik vind het een schande. Als je kinderen respect voor je hebben, begrijpen ze het. Zo niet, dan mag je je gaan afvragen of je, hunkerend naar hun liefde, jezelf wel zo wilt wegcijferen.

Loes Walsteijn (64), Almere

Praat erover

Dit klinkt als gemakzucht van uw dochter. Maar zolang niemand er iets van zegt, verandert er ook niets. Als zij u wil laten oppassen, laat zij haar kinderen dan naar u toe brengen! Alstublieft, práát erover met uw dochter. Hopelijk heeft ze helemaal niet door dat ze zo veeleisend is.

Anjo Zilstra-Harbers (73), Almere

Wij zijn digibeten, is dat een probleem?

Mijn man en ik, beiden zeventigers, hebben bewust nooit een computer of smartphone genomen. Nu is onze zoon bang dat we straks niet meer kunnen functioneren in deze digitale maatschappij. Wat zou u doen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 22693, 1100 DD Amsterdam, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v ‘Geen computer’ of ‘Wie Weet Raad?’ Misschien komt uw brief dan in deze rubriek.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Wij hebben zowel computer als smartphone. Ik moet er niet aan denken deze dingen, die mijn wereld vergroten, niet te hebben.

Wij passen ook op de kleinkinderen, vooral in de vakanties. Wij doen vaak kleine reparaties, Maar mijn kinderen komen vaak in het weekend ons helpen met schilderwerk of schoonmaak waarbij je op een trap moet staan. Zonder verplichtingen!

ach, wij passen al 14 jaar op! Geniet er van en het houd je jong, een andere kijk op hedendaagse ontwikkelingen en gezellige uitjes. Kanoën, fietsen, zwemmen, dierentuin, sportwedstrijden volgen/bekijken enz. En is er iets wat je niet meer kunt of wilt doen geef dat gewoon aan!

Oppassen en verplicht huishoudelijk werk en de tuin doen…???
Gelijk duidelijk maken dat ze al blij moeten zijn dat je oppast. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de huishouding en de tuin. Dit opvoedingsfoutje snel en duidelijk herstellen.