Wie weet raad: Nieuwe buren maken lawaai

Buren schreeuwen over de schutting
Getty Images

Onze nieuwe buren zijn jonge mensen met drie kinderen en een stel honden. Het lijkt wel of er de hele dag in en uit wordt gelopen, wat gepaard gaat met dicht knallende deuren, harde stemmen en hondengeblaf. Hoe kan ik daar iets van zeggen zonder onmin met ze te krijgen?

Buurtbemiddeling inschakelen

Ook wij hadden een probleem met harde geluiden van de buren. De keren dat wij daar iets over zeiden, leidden niet tot een oplossing. Daarom hebben we op advies van de rechtsbijstandverzekering contact opgenomen met buurt-bemiddeling, om te voorkomen dat de zaak zou escaleren. Gelukkig wilden de buren meewerken aan een bemiddelingsgesprek. We hebben op neutraal terrein (het buurthuis) met hen gesproken, in aanwezigheid van de buurt-bemiddeling. Alles verliep vredig en zonder ruzie. Als we ze zelf nogmaals hadden aangesproken, had dat de verstandhouding waarschijnlijk verslechterd.

Christ Schellekens (75), Boxtel

Zeg het op rustige toon

Ik zou naar deze mensen toegaan en op rustige toon iets zeggen als: “U realiseert het zich misschien niet, maar deze huizen zijn zeer gehorig. Als u maar een béétje lawaai maakt, horen wij dat direct. Ik hoor veel geluiden van uwkinderen en uw honden. Zou u hier misschien rekening mee willen houden?” Zoiets.

Rolanda Kikkert (55), Soest

Afwachten helpt niet

Iedereen wil fijn wonen. Ik heb hetzelfde ondergaan, en nog steeds moet ik de buren geregeld vragen of het wat zachter kan. Zeg zo snel mogelijk dat u hen hoort en dat u daar last van hebt. Neem de geluiden ook op met uw telefoon. U kunt ook vragen of ze even komen luisteren naar de geluiden die jullie horen. Ontkennen helpt dan niet. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om er iets over te zeggen. Woont u in een huurhuis, meld deze klachten dan ook stelselmatig bij de eigenaar of de woningbouwvereniging. Vriendelijk blijven en afwachten helpt meestal niet bij dit soort overlast.

Eggie Scheenstra (74), Voorburg

Nodig de buren uit

Als voormalig buurtbemiddelaar zou ik zeggen: vraag uw buurvrouw spontaan - dus niet in een opgefokte stemming - of zij even bij u komt zitten, zodat zij het geluid zelf kan horen. Meestal werkt dat wel.

Ger van den Hurk (81), ’s Hertogenbosch

Andere woonruimte zoeken

Het staat buiten kijf dat u er iets van moet zeggen. In het beste geval zijn uw buren zich van geen kwaad bewust en passen zij hun gedrag aan. In het slechtste geval vinden zij dat u overdrijft. Dan zit er niets anders op dan uw klachten te herhalen, en als dat na verloop van tijd niets uithaalt, zult u een derde partij (bemiddeling, woningbouw-vereniging) moeten inschakelen. Ziet u daar tegenop of vreest u dat dat allemaal te lang gaat duren? Zoek dan andere woonruimte, hoe moeilijk dat in deze tijd ook is. Het feit alleen al dat u zelf het heft in handen neemt, kan u van veel stress bevrijden.

Loes Pasman (64), Zwolle

''Ik ben een huismus, zij wil eropuit''

Tien jaar na de dood van mijn vrouw heb ik tot mijn grote geluk een lieve vrouw van mijn eigen leeftijd gevonden. Wij delen dezelfde interesses, op één ding na. Zij wil er altijd op uit, terwijl ik het liefst thuisblijf. Naar mijn idee hebben we daar alles wat ons hartje begeert. Wat zou u doen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 22693, 1100 DD Amsterdam, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Huismus’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien komt uw brief dan in deze rubriek.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.