Veel eiwit eten schadelijk bij artrose?

Getty Images

Mijn dokter gaf mij het advies om zo min mogelijk eiwitten tot mij te nemen, omdat dit schadelijk zou zijn voor mijn aanleg voor artrose. Is dit correct of een fabeltje?

Jan

Dit is een belangrijke vraag, aangezien naar schatting minstens 1,2 miljoen Nederlanders te maken hebben met artrose. Als er iets bestaat dat de klachten van artrose zou kunnen verminderen, zullen velen van hen dat willen weten.

Artrose

Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. De belangrijkste behandeldoelen bij mensen met artrose zijn:

  • Beheersing van de pijn.
  • Optimalisering van de functie, mobiliteit en bewegingsvrijheid.
  • Behoud van de kwaliteit van leven.

Lichaamsgewicht en artrose

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht geassocieerd is met artrose van de grote gewrichten. Naar schatting kan ernstig overgewicht bijvoorbeeld het risico op knieartrose verdubbelen. Indien je overgewicht hebt, wordt afvallen dus aanbevolen om verergering van artrose te voorkomen en klachten door artrose te verminderen. 

Voeding en artrose

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een alomvattend “genezend” dieet voor mensen met artrose. Toch worden er veel adviezen en fabels de wereld in geholpen. Voorbeelden hiervan zijn suppletie van vitamine C en D, calcium en glucosamine. Geen van deze voedingssupplementen leidt tot positieve resultaten bij mensen met artrose. Het gebruik van deze voedingssupplementen wordt dan ook ontraden.

Eiwitten en artrose

Ik weet niet waar jouw dokter het advies om zo min mogelijk eiwitten te eten op heeft gebaseerd. Vermoedelijk doelt hij/zij op de vermeende theorie dat artrose een voedselallergie zou zijn. Dit werd een paar jaar geleden beweerd, maar is niet juist. Te weinig eiwitten eten is ongezond en leidt tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand.

Te veel eiwitten eten (ook wel "het eiwitdieet" genoemd) is ook niet gezond. Als er een periode veel eiwitten gegeten wordt, dan is gedurende die periode de koolhydraatinname te laag. Het lichaam gaat dan vetzuren verbranden om aan genoeg energie te komen. Hierdoor vorm je ketonen. Dit proces noemen we "ketose". De afvalstoffen die vrijkomen tijdens ketose hebben een negatieve invloed op artrose en kunnen klachten verergeren.

Het eiwitadvies voor mensen met artrose is niet anders dan voor mensen zonder artrose. Gezond eten is het belangrijkst. Gebruik hiervoor als leidraad de richtlijnen van de Schijf van Vijf.