Waar komt die deuk in mijn nagel vandaan?

Sinds enige tijd heb ik een deuk over de hele lengte van een vingernagel en die groeit er niet uit. Nu zegt een vriendin dat het een teken van reuma is. Kan dat waar zijn? Ik ben een vrouw van 65 jaar en verder gezond.
Dina (65)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat kan, maar het is niet waarschijnlijk. Bij veel ziektes ontstaan afwijkingen aan de nagels. Maar dat een afwijking aan de nagels de eerste aanwijzing is voor een ernstige ziekte, komt zelden voor. Gedeukte nagels (ook wel 'lepeltjesnagels' genoemd) kun je krijgen bij ijzergebrek, nierziektes, verschillende soorten reuma, ondervoeding en nog veel meer akelige aandoeningen, maar het is dan maar één van de vele klachten.

Bent u verder gezond, dan zegt die deuk niet veel. Bij een 'systeemziekte' verwacht je bovendien dat er meerdere nagels zijn aangetast. Als het een echte, scherpe geul is, dan zou het kunnen wijzen op een goedaardig gezwelletje in de nagelriem. Een zwarte streep over de lengte van de nagel is trouwens wel iets onheilspellends: dat kan wijzen op een melanoom in de nagelriem. Een melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

2 Comments

Door Miranda (niet gecontroleerd) op za, 20-1-2018 - 16:22

Mijn dochter heeft bij twee nagels een deuk bijna lijkt het op een gat op de plek van het halve maantje. De huisarts heeft een vette crème gegeven maar het gaat niet weg. Nu is er dus een tweede nagel bij gekomen. Hierbij zat een donkere verkleuring. Ze is verder gezond. Ze heeft wel artritis in haar heup gehad anderhalf jaar geleden. Wat moet ik hieraan doen? Ze bijt ook nagels.

Door CM (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 07:00

Ooit als kind zijnde met mijn vinger ergens tussen gezeten. Tot op de dag van vandaag groeit de nagel met een deuk erin. Dit kan dus ook een oorzaak zijn.