Zo werkt de clitoris

De sleutel tot vrouwelijk genot

Voor de meeste vrouwen zorgt de clitoris voor het grootste seksuele genot. Dit kleine orgaantje wordt wel eens vergeleken met de eikel van de man. Klopt dit?

De clitoris zit aan de bovenkant van de binnenste schaamlippen - precies op het punt waar ze samenkomen - en wordt ook wel kittelaar of clit genoemd. Het woord komt van het Griekse woord voor sleutel.  De clitoris is daarbij het enige vrouwelijke orgaan dat enkel bestaat voor het genot.

Onderhuids

De clitoris is groter dan het uitwendige knopje boven de vaginaopening. Het grootste deel van de clitoris ligt namelijk inwendig. De schacht van de clitoris is zo’n 4 tot 5 centimeter lang en heeft de vorm van een hoefijzer. Hij loopt net onder de huid onder de buitenste schaamlippen door. Daarom is het voor een vrouw vaak fijn als de hele vagina wordt gestimuleerd en niet alleen de clitoris zelf.

Uitsteken

Hoe ver een clitoris naar buiten steekt verschilt per vrouw. Daarbij varieert de grootte van de clitoris gedurende het leven van een vrouw ook dankzij hormonen. De clitoris van een vrouw van 35 jaar oud is gemiddeld vier keer zo groot als die van een meisje in de puberteit.

Bij de meeste vrouwen zit de clitoris verscholen onder het clitoriskapje. Dit kunt u vergelijken met de voorhuid van de penis. Bij opwinding trekt de huid wat naar achter en zwelt de clitoris op.  Hij vult zich met bloed, waardoor de clitoris eigenlijk een soort airbag vormt rond de vagina. Hierdoor is het stoten tijdens de geslachtsgemeenschap niet pijnlijk.

Gevoelig

De meeste zenuwuiteinden van de clitoris bevinden zich wel aan de buitenkant. Met zo’n 8000 zijn het er twee keer zoveel als de eikel van een man. Hierdoor is de clitoris ook veel gevoeliger dan de eikel. Niet alle vrouwen vinden het daarom prettig als het topje direct wordt gestimuleerd. Het is dus belangrijk om de aandacht te verdelen en de clitoris goed vochtig te houden.

Toch speelt de clitoris bij de meeste vrouwen een hoofdrol bij het orgasme: uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80 procent van de vrouwen alleen klaar kan komen door stimulatie van het zogenaamde genotsknopje.

Besnijdenis

In sommige culturen worden de uitwendige geslachtsorganen van een vrouw verwijderd. De redenen hiervoor variëren. Soms gaat het om schoonheid of reinheid, maar er zijn ook culturen waarin men gelooft dat een vrouw zich met een clitoris te uitdagend gedraagt of dat de clitoris schade kan aanbrengen bij de man of een kind. Dit zijn fabels en een vrouwenbesnijdenis resulteert vaak in allerlei psychische en lichamelijke klachten. Daarom is meisjesbesnijdenis in veel landen - ook in Nederland - verboden en strafbaar.

Bron(nen):
Trefwoorden:

3 Comments

Door terong (niet gecontroleerd) op ma, 27-10-2014 - 10:19

Goed en Helder uitgelegd. Duidelijker kan het niet. Zeker nuttige Info voor de Nieuwkomers !!! Have A Save Fun !

Door maa.kruijtzer (niet gecontroleerd) op di, 9-9-2014 - 13:23

goed uitgelegd, maar vroeger was het een grote zonde als je er oversprak,wij zijn belazerd

Door A.bras (niet gecontroleerd) op di, 29-7-2014 - 09:12

Goed uitgelgd!