Wat kan ik doen aan mijn slaapprobleem?

Getty Images

Ik ben vreselijk moe, maar kan ­desondanks niet slapen. De laatste maanden niet ­langer dan twee of drie uur; ik word rond twee uur ­wakker. Overdag slaap ik soms vijf à tien ­minuten. Ik word steeds vergeet­achtiger en voel me hulpeloos en vermoeid. Ook heb ik veel last van een droge mond. Doktersbehandelingen, het slaapcentrum en acupunctuur hielpen niet. Alleen slaappillen werken. Kan ik nog een andere specialist raadplegen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik denk een psycholoog. U bent moe en lusteloos, u komt overdag tot niets, en wordt ’s nachts heel snel wakker. Ik vermoed dat u naast vermoeidheid ook een doorlopend gevoel hebt van onrust, spanning, stress en soms echt angst, terwijl u niet weet waar u bang voor zou moeten zijn. Een droge mond wordt veroorzaakt door stress­hormonen. Ook vergeetachtigheid is vaak een teken van stress. Waarschijnlijk doet u nog maar weinig leuke ­dingen. U bent vooral bezig met dat u zich beroerd voelt en daardoor tot niets in staat bent. De beste aanpak is afleiding: richt u meer op de ­buitenwereld en luister juist niet te veel naar het lichaam. Probeer ­dingen te doen die u leuk en/of ­zinvol vindt. Als dat een beetje lukt, ­nemen de klachten vanzelf af. Als u zich zo voelt is dat niet makkelijk; een ­psycholoog kan daarbij helpen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.