De meerwaarde van de mondhygiënist

Gaatjes en tandvleesproblemen voorkomen

Getty Images

De meeste mensen gaan trouw elk jaar of elk half jaar naar de tandarts. Wat is dan nog de meerwaarde van een mondhygiënist?

Mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het voorkomen van tandvleesaandoeningen en ­gaatjes. Hij of zij maakt je gebit schoon en behandelt klachten, zoals ontstoken tandvlees. Mondhygiënisten geven ook adviezen over hoe je je mond, gebit en tandvlees gezond kunt houden.

Taken mondhygiënist

Een mondhygiënist is er voor preventie en behandeling van mondproblemen. Je kunt bijvoorbeeld naar de mondhygiënist bij bloedend tandvlees, rood en gezwollen tandvlees, als je vaak gaatjes hebt, bij veel tandsteen of aanslag, loszittende tanden of kiezen en een vieze smaak of slechte adem. Het kan zijn dat je veel medicijnen gebruikt en daardoor bijvoorbeeld een droge mond hebt. Ook dan kan een bezoek aan de mondhygiënist je helpen.

Ook geven mondhygiënisten adviezen over het gezond en schoon houden van mond, gebit en tanden. Zoals over het goed poetsen van je tanden, hoe je tandvleesaandoeningen zo veel mogelijk voorkomt en de invloed van wat je eet en drinkt op het gebit. Mondhygiënisten kunnen ook onderzoeken hoe schoon en gezond je gebit echt is.

Wat kun je verwachten?

Voorbeelden van behandelingen die een mondhygiënist uitvoert zijn:

  • Voorlichting over aandoeningen in de mond, de relatie met de algemene gezondheid en voeding.
  • Poetsadviezen en hoe te reinigen tussen ­tanden en kiezen.
  • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag, ook bij implantaten.
  • Gladmaken van worteloppervlakken.
  • Preventieve behandeling om gebit te beschermen, bijvoorbeeld bij gevoelige tandhalzen.
  • Vullingen polijsten.

Mondhygiënisten doen ook mondonderzoek. Mondhygiënisten kunnen in opdracht van de tandarts ook kleine gaatjes in tanden en ­kiezen vullen. Bij een behandeling zal een mondhygiënist bijvoorbeeld ook vragen naar uw gezondheid in het algemeen en naar uw eetpatroon.

Kwaliteit

Mondhygiënist is een beschermde opleidingstitel. Dat betekent dat iemand zich pas zo mag noemen als hij/zij een erkende opleiding succes­vol heeft afgerond. 

Om de kwaliteit van het vak te bewaken heeft de beroepsvereniging een eigen ­kwaliteitsregister opgericht, het Kwaliteits­Register Mondhygiënisten (KRM). Een mondhygiënist die daar ingeschreven staat, is goed opgeleid, neemt deel aan de klachtenregeling, houdt zich aan alle kwaliteitseisen en is bereid te werken aan verdere deskundigheid. Volgens de NVM staat inmiddels meer dan de helft van de mondhygiënisten in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten ingeschreven.

Mondhygiënisten die nog niet voldoen aan de criteria voor registratie, kunnen in aanmerking komen voor het aspirantenregister. Geregistreerde mondhygiënisten kun je vinden op www.kieskrm.nl.

Er zijn ook mondhygiënisten die wel lid zijn van de beroepsvereniging, maar niet ingeschreven staan in het kwaliteitsregister. Je kunt dit meestal snel zien: mondhygiënisten die ingeschreven staan, mogen het logo van het kwaliteitsregister voeren, andere niet. Ook zijn er mondhygiënisten die geen lid zijn van de beroepsvereniging. Op hun website staat, als het goed is, geen logo van de NVM.

Op www.mondhygienisten.nl kun je een vrijgevestigde, bij de beroepsvereniging aan­gesloten mondhygiënist in de buurt vinden.

Vergoeding

Mondhygiëne wordt in de meeste aanvullende tandartsverzekeringen voor 75 procent tot volledig vergoed. In je zorgpolis kun je terugvinden welke vergoeding voor jou geldt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine