Wat kan ik doen tegen die pijn als ik zit?

yoga
Getty Images

Al jaren heb ik pijn aan mijn zitbeenknobbels. Dit heeft te maken met de piriformis-spier.  Met yoga wordt de pijn minder, maar het kost me veel moeite om lang te zitten. Wat kan ik verder doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De piriformis is een spier die door het bekken loopt. Een verkrampte of geïrriteerde piriformis kan op een ­zenuw drukken, waardoor een uitstralende pijn ontstaat in de bil en een been. Fysiotherapeuten hebben diverse behandelingen, zoals het oprekken of masseren van de spier. Ook worden soms injecties gegeven met ontstekingsremmers of de spierverslapper botox. Een enkele keer wordt er zelfs geopereerd. Maar ik twijfel of uw klachten worden veroorzaakt door het piriformis-syndroom. Dat is namelijk meestal eenzijdig, de pijn zit vooral diep in de bil en straalt uit naar het been; het zit niet zozeer bij de zitbeenknobbels. Ik zou eerst een fysiotherapeut goed laten kijken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.