17 boottips voor een plezierige reis

Getty Images

Wat moet u allemaal mee nemen op een boottrip? Aan sommige zaken zult u waarschijnlijk niet denken als u uit varen gaat. Daarom hebben wij 17 boottips voor u op een rijtje gezet.

Tip 1
Als u geen of nauwelijks ervaring heeft met het varen op een motorboot, vraag dan om uitgebreide instructies. Niet alleen technische instructies over de boot, maar vooral vaarinstructies. Ga uitgebreid proefvaren, minimaal 1-2 uur, en oefen alle manoeuvres door en door, net zolang tot u een beetje vertrouwd bent met de boot en het varen.

Vraag ook om instructie bij het kaartlezen, en het interpreteren van de kaart. Het manoevreren in een haven, bij een sluis, of bij een brug met hevige stroming is niet gemakkelijk, bespreek dit goed met uw instructeur. Lees thuis, voor vertrek, het kapiteinshandboek zorgvuldig door, en doe dat ook 's avonds aan boord, wanneer u gevaren hebt. Zoek uw vragen steeds op.

Tip 2
Wees er zeker van dat het technisch handboek van de boot aan boord is, deze wordt niet altijd meegegeven.

Tip 3
Bestudeer de avond voor vertrek de route op de kaart, en doe dat ook nog eens 's ochtends vroeg voor vertrek. Houd de kaart altijd bij de hand.

Tip 4
Neem een muts en shawl mee, plus een fleece-trui, thermokleding en een regenpak of waterdicht windjack.

Tip 5
Vraag om 2 pikhaken om af te houden bij het aanmeren.

Tip 6
Doe vooraf boodschappen bij een grote supermarkt, bv Tesco en bestel daar een taxi om de boodschappen naar de boot te laten brengen.

Tip 7
Huur een vouwfiets om mee te nemen aan boord, makkelijk om vlug een boodschap te doen in het dorp, de fietsen zijn echter niet geschikt voor fietstochtjes. Fietsen in Ierland lijkt leuk, maar eerlijk gezegd is het fietsen erg lastig. Er zijn geen fietspaden in Ierland, het landschap is behoorlijk geaccidenteerd, en tenslotte rijden ze ook nog links.

Tip 8
Pak de bagage in zachte reistassen, deze zijn aan boord makkelijker op te bergen dan harde koffers.

Tip 9
Zorg dat u slipbestendige (boot)schoenen meeneemt, zodat u niet uitglijdt aan boord.

Tip 10
Neem voor de mobiele telefoon een gewone oplader mee, deze kan in de badkamer in het stopcontact gestoken worden.

Tip 11
Neem een klein kompas mee vanuit Nederland, met thermometer. Te koop bij buitensportzaken in Nederland, oa Bever Zwerfsport. Handig om op de grote meren te bepalen welke koers je vaart.

Tip 12
Neem in de bagage een zakmes (of tooltje) mee, handig voor alle kleine klusjes aan boord, en voor het schillen van groenten en fruit.

Tip 13
Zorg dat alle lijnen altijd netjes zijn opgeschoten zodat niemand er over kan struikelen, en deze direct klaar liggen voor gebruik.

Tip 14
Zorg dat het voor- en achterdek vrij zijn van rommel, zodat er bij het aanmeren gemakkelijk heen en weer gelopen kan worden.

Tip 15
Handig aan boord is een thermoskan om warme koffie of thee mee te nemen naar het stuurdek.

Tip 16
Neem een paar wasknijpers mee om natte kleding aan een lijntje te kunnen drogen.

Tip 17
Check de tv als u de boot in ontvangst neemt en onderweg graag tv wilt kijken, deze werkt niet altijd even goed.

Auteur 
  • Redactie