7 essentiële fietsbenodigdheden

Wat heb je nodig bij wielrennen of mountainbiken?

Getty Images

Met alleen een fiets ben je er nog niet als wielrennen of mountainbiken jouw nieuwe sport is. Wat is er allemaal nog meer essentieel voor een fijne fietstocht?

1. Helm

Een valpartij of botsing kan grote nare gevolgen hebben, zoals hersenletsel. Een goede fietshelm is dan ook een must voor wielrenners en mountainbikers. Het materiaal van een helm absorbeert een deel van de ‘botsenergie’ en zorgt ervoor dat de krachten over een groter oppervlak verdeeld worden. Bovendien voorkomt een helm direct contact tussen jouw hoofd en het wegdek waar je op valt of de tegenligger waar je op botst.

Een helm is aan vervanging toe na een val of botsing, maar ook als je deze al vijf jaar gebruikt hebt. Er is heel veel keuze in merken, modellen en maten. Tien tips voor de aanschaf van een nieuwe fietshelm.

2. Bril

Rondfladderende insecten, fel zonlicht, modderspetters, een takje: je wilt het allemaal niet in je ogen krijgen tijdens een fietstocht. Ook wind die je ogen laat tranen is niet bevorderlijk voor je zicht. Met een fietsbril zie je beter en bescherm je je ogen.

Een goede fietsbril heeft een aantal kenmerken. Hij zit stevig en comfortabel op je neus, ook als je je helm draagt - neem deze dus mee naar de optiek. Je kunt rondom alles zien zonder tegen het montuur aan te kijken. Hij heeft ventilatiemogelijkheden om beslaan tegen te gaan. Het is handig als de neusbrug en pootjes verstelbaar zijn. Je kunt kiezen voor een bril met meekleurende glazen die donkerder worden als de zon gaat schijnen of verwisselbare lenzen met verschillende eigenschappen.

3. Broek

Als je ooit een paar uur op een racefiets of mountainbike hebt doorgebracht, hoeven we je vast niet uit te leggen waarom een speciale fietsbroek de investering waard is. Een hard, smal zadel in combinatie met een voorovergebogen houding is geen pretje voor je schaamstreek en billen. Een fietsbroek met zeem is een stuk zachter voor je zitvlak. Zo’n zeem absorbeert transpiratievocht en dempt schokken. Er zijn allerlei modellen: van de bekende wielrenlegging tot een onzichtbare onderbroek met padding.

4. Ademende kleding

Een fietsbroek is het belangrijkst, maar wil je de rest van je outfit daar ook op afstemmen? Draag ademende laagjes sportkleding om droog en warm (maar niet snikheet) te blijven. Begin met een thermoshirtje oftewel zweethemd. Dat voert transpiratievocht af.

Daaroverheen trek je een wielershirt aan: een aansluitend shirt van ademende stof. Vaak zitten er op de rug drie zakjes op waar je een banaan of mueslireep in kunt opbergen. Een regenjasje komt goed van pas bij onverwachte buien en om je op temperatuur te houden tijdens een pauze.

5. Schoenen

Als beginner kom je een heel eind op sportschoenen. Let op dat je schoenen een harde zool hebben, dat voorkomt pijn aan je voeten door de druk op de pedalen.

Heb je van fietsen echt je hobby gemaakt of heb je trappers met klikpedalen? Dan zijn fietssschoenen noodzakelijk. Onder race-, toer- of MTB-schoenen bevestig je plaatjes die vastklikken aan je pedalen. Zo kun je beter kracht overbrengen, kun je ook trekken aan het pedaal en schieten je voeten niet van de trappers.

Fietsschoenen vallen vaak klein uit. Knellende schoenen zorgen voor slapende voeten. Pas schoenen dus voor je ze koopt en neem indien nodig een maat groter dan normaal.

6. Handschoenen

Van de continue druk op je handen kunnen deze moe en gevoelloos worden. Dit voorkom je met speciale fietshandschoenen. Daarin zitten zachte kussentjes die je beschermen tegen schokken en trillingen. Bovendien zijn ze aan de buitenkant voorzien van stroef materiaal zodat je meer grip hebt op je stuur. Mocht je een keer vallen dan beschadig je je handen niet.

7. Bidon

Dagelijks heb je 1,5 liter water nodig. Bij warm weer en flinke inspanning nog wel meer. Zorg dat je onderweg water tot je beschikking hebt in een bidon. Zo’n flesje met drinktuit plaats je in de houder op je frame, zodat je er altijd bij kan. Niet elke bidon past in elke houder, dus houd dat in de gaten bij de aanschaf.

Bron 
  • VeiligheidNL
  • NFTU
  • Onlinefietser
  • Stoere vrouwen sporten