Het nut van sportdranken

Wat is de beste dorstlesser?

Sportdrankjes zijn zeer geliefd bij sporters. Ze helpen u de zweterige uurtjes door. Maar er zijn meerdere soorten: hypo-, hyper- en isotoon. Welke moet u nemen als u meer energie wilt krijgen? Is een drankje met veel koolhydraten – oftewel suikers – eigenlijk goed? En een kop koffie, dat pept toch net zo goed op?

Water of sportdrankje?
Tijdens het sporten verliest u veel vocht. Daarom is het belangrijk dat u het vochttekort snel weer aanvult. Doet u dit niet, dan loopt u de kans op kramp in uw spieren. Maar aan water alleen heeft u niet genoeg.

In water zitten geen stoffen die het vocht in uw lichaam vasthouden. Dus plast u het snel weer uit. Sportdrankjes bevatten koolhydraten, zouten en vitamines die het vocht in uw lichaam vasthouden. Voor veel inspanning is dit beter, zodat u niet uitdroogt.

Water, zouten en suikers
Een sportdrankje is eigenlijk niet meer dan een mengsel van water, zouten en suikers. Of moeilijk gezegd: koolhydraten en elektrolyten. Uw lichaam heeft deze stoffen nodig om een optimale prestatie te leveren.

Een sportdrankje wordt pas lekker door de zuren die zijn toegevoegd. Denk aan citroenzuur of andere organische zuren. De zuren zorgen er ook voor dat het drankje langer houdbaar is. In sommige drankjes zitten extra vitamines.

Vocht vasthouden
Elektrolyten (zouten) zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Met name natrium zorgt ervoor dat vocht sneller wordt opgenomen. Daarbij krijgt u meer dorst, waardoor u meer gaat drinken. Uw lichaam houdt het vocht beter vast. Daardoor gaan de belangrijke stoffen niet via uw urine verloren. De andere elektrolyten zijn voor uw lichaam niet erg belangrijk om aan te vullen. Sterker nog, een teveel aan deze elektrolyten kan maagproblemen geven.

Meer energie
Koolhydraten, ofwel suikers, zorgen voor meer energie tijdens de inspanning. Daarom eten veel hardlopers een flink bord pasta voordat ze aan de marathon beginnen.

Drinkt u alleen een sportdrankje omdat u dorst hebt tijdens het sporten? Dan is een drankje met een minimale hoeveelheid aan koolhydraten het beste. Want te veel koolhydraten remmen ook de vochtopname in het lichaam.

Een energiedrankje is alleen geschikt als u weinig vocht verliest, bijvoorbeeld in koude omstandigheden. De ideale combinatie voor zowel vocht als energie is een drankje met 60 tot 80g aan koolhydraten.

Anticariës formule
Een teveel aan zuren is niet goed voor uw lichaam. De smaak is misschien wel aangenaam, maar hoe zuurder uw drankje, hoe slechter het is voor uw tanden. Een sportdrankje met een anticariësformule biedt de oplossing. Of een bidon met een spuittuitje waarbij u het drankje in straaltjes in uw keel spuit. Teveel zuur kan ook het ledigen van uw maag remmen en problemen met uw maag en darmen veroorzaken.

Extra zuurstof?
Over de toevoeging van zuurstof bestaan veel twijfel. Volgens wetenschappers heeft het absoluut geen zin om zuurstof aan het drankje toe te voegen. Zuurstof haalt u namelijk binnen door te ademen en niet door een drankje te drinken.

Cafeïne
Van koffie gaan we sneller. Dat is algemeen bekend. Door cafeïne wordt de snelheid verhoogd waarmee koolhydraten in de spieren worden opgenomen. Daarom werkt een sportdrankje met cafeïne altijd wel en een paar bakken sterke koffie ook. Maar of dit nou zo gezond is?

Hypo-, hyper- en isotoon
Er zijn drie verschillende soorten sportdrankjes. Het verschil ligt in de snelheid van opname in uw lichaam. Water is bijvoorbeeld sterk hypotoon, dus wordt snel opgenomen en is daardoor een goede dorstlesser. Nadeel daarvan is dat u het zo weer uitplast. En hypotone drankjes bevatten minder energie.

Drankje met een hypertone werking geven meer energie dan hypotone. Maar de opname duurt lang. Het is daarom niet verstandig om een hypertoon drankje te nuttigen voor of tijdens het sporten. Vruchtensappen zijn sterk hypertoon.

Het beste wat u kunt drinken is een isotoon drankje. Uw lichaam kan de stoffen snel opnemen en dat is handig tijdens het sporten. Ook na het sporten is het beter om een isotoon drankje te drinken, dan een hypertone energieboost.

Welk drankje voor of na?
Voordat u gaat sporten kan u het beste twee uur van tevoren een hypotoon of isotoon drankje drinken. Water is het beste vlak voordat u gaat sporten. Wilt u goed herstellen na het sporten, drink dan binnen twee uur na uw inspanning een hypertoon drankje.

Tot slot
Sportdrankjes hebben een bewezen positief resultaat bij inspanning. Maar of dit ook van toepassing is op af en toe een uurtje zweten is de vraag. Waarschijnlijk volstaat een bruine boterham met kaas of een banaan ook wel voor de recreatieve sporter onder ons. De kans dat u uitdroogt als je een half uurtje buiten gaat rennen, is zeer klein. Sportdrankjes bieden de beste uitkomst als u een getrainde sporter bent of overvloedig veel zweet.