Touwtjespringen: een echte workout

Rope skipping is geen kinderspel

In spin, de bocht gaat in. Uit spuit, de bocht gaat uit. Keer terug naar uw jeugd met touwtjespringen: dit is dé manier om in vorm te komen en te blijven! Het is goed voor uw coördinatie, uithoudingsvermogen, voetenwerk, timing, beweeglijkheid, kracht, snelheid en explosiviteit.

Wie springt er touw?
Natuurlijk heeft iedereen wel eens touwtje gesprongen. Vooral kinderen springen graag, maar ook atleten, zoals boksers, gebruiken het touw om hun conditie en coördinatie te trainen. Tenslotte is de oefening ook zeer geliefd bij fysiotherapeuten. Zij gebruiken het touw vaak als hulpmiddel wanneer iemand moet revalideren na een ongeluk.

Warming-up of meer?
Touwtjespringen is een ideale warming-up, maar daarnaast is het ook een goede volledige training en een leuke manier om overtollige kilo's kwijt te raken. Touwtjespringen is namelijk een van de meest effectieve manieren om vet te verbranden. De oefeningen zijn perfect voor atleten en fitnessprofessionals, maar ook voor een beginner is de oefening goed te doen. Het gehele lichaam wordt getraind, terwijl hart en bloedvaten worden versterkt.

Touwtjespringen als sport
In vergelijking met het fenomeen 'touwtjespringen' is Rope Skipping een jonge sport. Pas in het begin van de jaren zeventig werd touwtjespringen gezien als een serieuze bezigheid. De Amerikaan Richard Cendali kwam door zijn coach in aanraking met de sport als warming-up. Met allerlei ingewikkelde zijzwaaien en dubbele draaien van het touw werden de sessies door de jaren heen zwaarder, zowel wat betreft tijdsduur als moeilijkheid. Een nieuwe sport was geboren.

Wedstrijden touwtjespringen
Iets wat van Rope Skipping tot een echte sport maakt, is het feit dat er ook een competitie-onderdeel aan is toegevoegd. Deze wedstrijden worden gehouden tussen verschillende teams van skippers, de springers. Het gaat hierbij om kracht, creativiteit, snelheid en uithoudingsvermogen. Ook bepaalde acrobatiek maakt deel uit van de wedstrijden. De wedstrijdsport kan worden opgedeeld in twee onderdelen:

  • Speed: bij dit onderdeel zijn snelheid en uithoudingsvermogen het belangrijkst.
  • Freestyle: bij dit onderdeel staat creativiteit voorop. Alle onderdelen van Rope Skipping komen hier samen in een vrije oefening op muziek.

Persoonlijk trainingsschema
Ieder lichaam is anders. Als u wilt gaan touwtjespringen is het dus verstandig om samen met een trainer te kijken wat het beste trainingsschema voor u is. Meestal begint u met een training van een kwartier per dag en bouwt u het langzaam op. De sport is vooral goed om benen en billen in vorm te krijgen. Touwtjespringen is best intensief. Het is daarom raadzaam om het af te wisselen met andere manieren van lichaamsbeweging zoals wandelen en buikspieroefeningen.

Verbranden van calorieën
U verbrandt al redelijk wat calorieën door een beetje te springen. Iemand van 60 kilo die ongeveer 30 minuten springt, verbruikt 252 kilocalorieën. Dat is meer dan wat u verbruikt bij aerobics, voetbal of zwemmen. U kunt precies uitrekenen hoeveel calorieën u verbruikt met touwtjespringen. Dat doet u zo: het verbruik per 10 minuten is 1,4 kcal per kilo aan lichaamsgewicht. Dat is dan 0,14 kcal per kilo per minuut. Vermenigvuldig dit getal met het aantal minuten dat de training duurt en het aantal kilo’s dat u weegt. Bij het voorbeeld hierboven betekent dat dus: 0,14 (kcal per minuut) x 30 (minuten) x 60 (kilo) = 252 kcal.

Kleding en trainingsruimte
Om aan de slag te gaan, zijn stevige en shockabsorberende sportschoenen en een touw nodig. Een touw van 5 euro dat u bij de speelgoedwinkel koopt, voldoet prima, zolang het maar lang genoeg is.

Het springtouw
Wanneer u alleen springt, gebruik dan een touw van ongeveer twee meter lang. Vederlichte touwen zijn het best om mee te springen. Deze draaien heel soepel. Er zijn ook touwen op de markt die u in lengte kunt aanpassen. Een luxe springtouw heeft handvaten van hout of plastic waarin het touw kan ronddraaien. Als u wilt bijhouden hoeveel calorieën u verbrandt, zijn er zelfs springtouwen met een caloriemeter.

Tips voor beginners
Wanneer u voor het eerst springt, begin dan niet meteen met een dagelijkse training van anderhalf uur. Dit brengt alleen overbelasting en een hoop spierpijn met zich mee. Bouw uw training langzaam op en luister naar u lichaam. Spring dus niet door als uw knie of arm pijn doet. Let ook op uw lichaamshouding tijdens het springen: blijf recht staan. Een beetje afwisseling in het springen is natuurlijk nooit verkeerd. Dit zorgt ervoor dat de training minder saai wordt. Het helpt ook om te springen op muziek of om met meerdere mensen samen te oefenen.

Auteur