Zo gezond is wandelen

Loop uzelf fit

Lopen als work-out: hoe simpel kan het zijn… Wandelen is bijna net zo effectief als fanatiek sporten. Bovendien is het veilig, gratis en u heeft er geen hulpmiddelen bij nodig.

Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat deze training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.

Verhoog het tempo
Conditioneel wandelen wordt ook wel sportief wandelen, fitwalk of powerwalk genoemd. Dit betekent allemaal fanatiek wandelen. Wandelt u om echt fitter te worden, dan moet u stevig doorwandelen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur.

Door een krachtige armbeweging en een sterke afzet met de voet zijn veel spieren tegelijk actief. De hartslag komt hiermee op een niveau dat nodig is om conditioneel vooruit te gaan. Zo'n sportieve wandeling is een simpele manier om meer te bewegen en gezond te blijven.

Waarom is conditioneel wandelen zo gezond?

  • Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • Het verbetert de conditie van hart en bloedvaten.
  • Het verlaagt het cholesterolgehalte.
  • Het heeft een bloeddrukverlagend effect.
  • Het helpt het lichaamsgewicht op peil te houden.
  • Het vermindert de kans op osteoporose (botontkalking).
  • Het verbetert het algemene uithoudingsvermogen en het fitheidsgevoel.
  • Het versterkt de spieren.
  • Het zorgt voor mentale ontspanning.

Calorieverbrandende training
Elke stijl van wandelen is goed als u net begint. Maar wanneer u 30 minuten of meer aaneengesloten zonder moeite kunt wandelen, is het tijd om wat fanatieker te gaan bewegen. Als u dan toch aan het bewegen bent, waarom dan niet de intensiteit verhogen en zorgen voor een echte wandelwork-out?

De volgende tips helpen om van wandelen een calorieverbrandende training te maken.

1. Check uw houding
Wandelen met het hoofd naar beneden kan u een pijnlijke rug en nek geven en het bemoeilijkt uw ademhaling. Controleer uw houding tijdens het lopen: hoofd op, schouders ontspannen, buik in en navel opgetrokken. Een goede houding zorgt voor betere resultaten.

2. Beweeg uw armen
Verhoog het tempo door met uw armen te pompen. U zult verbaasd zijn hoeveel krachtiger u loopt wanneer u uw armen meebeweegt. Ontspan uw schouders, de ellebogen zijn gebogen en tegen de zij, uw armen 90 graden gebogen, de handen ontspannen.

Pomp nu uw armen en zie wat er gebeurt indien u uw armen sneller beweegt. In het begin zult u het een beetje raar vinden, maar pompen met uw armen went snel en zal het resultaat vergroten.

3. Doe intervals
Intervals zijn geweldig om nog meer calorieën te verbranden, en toch de trainingstijd kort te houden. Een intervaltraining doet u zo: wandel één minuut op een gemiddelde snelheid en wandel daarna één minuut zo snel als u kunt. Wissel dit af voor 20 tot 30 minuten.

4. Rek en strek
Wandelen is een activiteit met een lage kans op blessures. Toch is het verstandig om rustig op te warmen en af te koelen. Ook het stretchen van de kuiten en andere grote spiergroepen is verstandig voor en nadat u heeft gewandeld.

5. Plezier
Wandelen is een prima manier om fit te worden, maar als het saai is zult u het niet volhouden. Zoek een manier om het leuk te houden, zoals praten met een vriendin, naar muziek luisteren, met de hond wandelen. Verander regelmatig van route. Doe een interval; wandel soms in een stevig en soms in een langzaam tempo. Doe wat u moet doen om het plezierig te houden.