Stelling: De fietshelm moet worden verplicht voor 60-plussers op de e-bike

Getty Images

De helmplicht kan het aantal verkeersdoden per jaar drastisch verlagen, dat stelt de verkeersveiligheidsadviseur van het kabinet. Als iedere fietser een helm zou dragen, dan kan dat zeker 80 verkeersdoden per jaar schelen. Daarom brengt het kabinet een advies uit voor het dragen van de helm op de e-bike.

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

Het advies van het kabinet is gericht op 60-plussers, want daar deze groep loopt volgens onderzoek van de SWOV het meeste risico op de e-bike. Over de daadwerkelijke invoering van de helmplicht wordt nog gedebatteerd. 

Zwaar letsel en hersenschade voorkomen

De fietshelm speelt een belangrijke rol in het voorkomen van ernstig letsel bij een verkeersongeval. Van alle Nederlanders die een val maken tijdens het fietsen, heeft een derde last van hoofd- of hersenletsel. In de meeste gevallen (86 procent) spreken we van hersenletsel. Het aantal ongelukken met een e-bike stijgt daarnaast ook ieder jaar.

De kans op ernstig hoofdletsel na een val neemt met 60 procent af bij het dragen van een fietshelm en de kans op dodelijk hoofdletsel neemt met 71 procent af. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt het neer op een reductie van 85 dodelijke en 2500 tot 2600 ernstige verkeersongevallen. 

Het dragen van een helm zou vooral helpen onder 60- en 70-plussers: per jaar zou dit een reductie van 45 tot 80 verkeersdoden betekenen en zeker 900 ernstige gewonden voorkomen.

Minder fietsen

Toch kan de invoering van de helmplicht er ook voor zorgen dat de populariteit van de e-bike afneemt. De grootste kritiek op het plan heeft te maken met de verplichting zelf. Dat kan ervoor zorgen dat mensen de gewone fiets boven de e-bike kiezen of zelfs helemaal niet meer gaan fietsen. Andere veelgehoorde kritiek op het plan is dat de helm niet lekker zit (vooral te warm), en niet mooi staat. De Fietsersbond is geen voorstander van het verplichten van de helm, omdat daarmee de verantwoordelijkheid voor een veilige fietstocht bij de fietser wordt gelegd in plaats van bij de overheid. 

Wat vindt u?

Staat u achter de helmplicht voor 60-plussers op de e-bike? Of ziet u de helmplicht niet zitten? Reageer ook op onze stelling. 
 

Stelling: De fietshelm moet worden verplicht voor 60-plussers op de e-bike

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Niet alleen voor 60 plussers maar voor iedereen!

Heb na 10 jaar nog steeds restschade van een eenzijdig fietsongeluk op een gewone fiets waarmee ik nog geen 10 km p/u reed. 16 dagen intensive care, 4 maanden revalideren, 10 maanden geen auto mogen rijden. Nog steeds snel overprikkeld door geluid en licht door hersenlitteken. Fietshelm stom? Maar nog stommer om hem niet te dragen.....

niet enkel boven de 60 jaar

Begin met de fatbike helmplicht dan gaan jong kinderen daar niet meer op

Evt..Verplichting telt voor iedereen die e-bike of fate-bike rijdt.

Ik fiets al heel mijn leven zit dag na dag op de fiets. Ik heb de automobilisten erg zien veranderen geen richting geven ze aan stap ik af gaan ze ineens rechtsaf had ik gewoon door kunnen gaan. Ik rij elektrische fiets maar moet steeds vaker afstappen omdat er door rood licht e.d wordt en noem maar op. En dan moet ik een helm op.

Iedereen die aan t verkeer deelneemt op wat voor fiets dan ook al l emaal een helm op!!!

En niet alleen voor die leeftijdscategorie, maar voor alle mensen die op een fiets rijden, ook een gewone fiets. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een helm is even wennen in het begin, maar het went snel en dit korte ongemak weegt niet op tegen de risico's als je geen helm draagt.

Als een fietshelm verplicht word ga ik nooit meer fietsen nu ongev 4a 5duizend per jaar.Hobbymatig.

Helmplicht voor iedereen op een Ibike en geen leeftijdsgrens.