Stelling: De fietshelm moet worden verplicht voor 60-plussers op de e-bike

Getty Images

De helmplicht kan het aantal verkeersdoden per jaar drastisch verlagen, dat stelt de verkeersveiligheidsadviseur van het kabinet. Als iedere fietser een helm zou dragen, dan kan dat zeker 80 verkeersdoden per jaar schelen. Daarom brengt het kabinet een advies uit voor het dragen van de helm op de e-bike.

Het advies van het kabinet is gericht op 60-plussers, want daar deze groep loopt volgens onderzoek van de SWOV het meeste risico op de e-bike. Over de daadwerkelijke invoering van de helmplicht wordt nog gedebatteerd. 

Zwaar letsel en hersenschade voorkomen

De fietshelm speelt een belangrijke rol in het voorkomen van ernstig letsel bij een verkeersongeval. Van alle Nederlanders die een val maken tijdens het fietsen, heeft een derde last van hoofd- of hersenletsel. In de meeste gevallen (86 procent) spreken we van hersenletsel. Het aantal ongelukken met een e-bike stijgt daarnaast ook ieder jaar.

De kans op ernstig hoofdletsel na een val neemt met 60 procent af bij het dragen van een fietshelm en de kans op dodelijk hoofdletsel neemt met 71 procent af. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt het neer op een reductie van 85 dodelijke en 2500 tot 2600 ernstige verkeersongevallen. 

Het dragen van een helm zou vooral helpen onder 60- en 70-plussers: per jaar zou dit een reductie van 45 tot 80 verkeersdoden betekenen en zeker 900 ernstige gewonden voorkomen.

Minder fietsen

Toch kan de invoering van de helmplicht er ook voor zorgen dat de populariteit van de e-bike afneemt. De grootste kritiek op het plan heeft te maken met de verplichting zelf. Dat kan ervoor zorgen dat mensen de gewone fiets boven de e-bike kiezen of zelfs helemaal niet meer gaan fietsen. Andere veelgehoorde kritiek op het plan is dat de helm niet lekker zit (vooral te warm), en niet mooi staat. De Fietsersbond is geen voorstander van het verplichten van de helm, omdat daarmee de verantwoordelijkheid voor een veilige fietstocht bij de fietser wordt gelegd in plaats van bij de overheid. 

Wat vindt u?

Staat u achter de helmplicht voor 60-plussers op de e-bike? Of ziet u de helmplicht niet zitten? Reageer ook op onze stelling. 
 

Stelling: De fietshelm moet worden verplicht voor 60-plussers op de e-bike

Keuzen
Auteur 
  • Redactie

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ja verplichten graag. Net als met de Helm op de brommer. In de jaren 70?
En de fietshelm niet alleen voor de ouderen. Maar voor iedereen, met een fiets met trapondersteuning. Zou heel veel verdriet kunnen voorkomen. Bij de ouders, van de jeugd, die nu rond crossen op, alles met trapondersteuning

Wacht maar totdat je een keer op je snuffert valt, hopelijk dan geen blijvend letsel of nog erger.

We hebben al 10 jaar een elektrische fiets ,maar de laatste 4jaar met al die sotte met die snelle e-bikes en scooters is het levens gevaarlijk op de fietspaden.Maar niet alteid de ouderen de schuld geven.

We hebben al 10 jaar een elektrische fiets ,maar de laatste 4jaar met al die sotte met die snelle e-bikes en scooters is het levens gevaarlijk op de fietspaden.Maar niet alteid de ouderen de schuld geven.

Niet alleen 60 plussend, iedereen een helm omdat iedereen kan vallen op zijn hoofd.

En niet alleen voor 60 plussers maar voor ALLE E- bikers!. Er wordt door velen op gereden alsof het lichte motorfietsen zijn. Ik ben bijna 89 jaar en heb een motorfietsrijbewijs en nu een E-bike.

Met een helm op hoor ik het andere verkeer minder goed, het suist nl nogal door de helm en dat vind ik weer heel vervelend. Buiten het gegeven dat zo'n helm niet echt fijn draagt.

Het blijkt in de praktijk dat mensen met een e-bike veel harder rijden dan voorheen. Jammer want dan zie je ook nog eens veel minder.

Voor alle e-bikers zou een fietshelm verplicht moeten worden. Jong of oud maakt geen verschil. Bij een val kan iedereen hoofdletsel oplopen.

Voor iedere fietser verplichten. Ik ben zelf 55 en fiets sinds een paar maanden met een helm omdat ik (als zeer ervaren fietser) viel. Gelukkig dit keer niet op mijn hoofd maar alleen op mijn knie die volledig open lag. In het ziekenhuis werd ik neurologisch helemaal na gekeken en kreeg ik het advies om een helm te dragen. Ik mocht blij zijn dat het zo was afgelopen. Dus ja, ook zeer ervaren fietsers kunnen vallen en makkelijk hersenletsel opgelopen. Denk nooit dat overkomt mij niet. Een ongeluk ligt in een klein hoekje en issneller gebeurd dan voorkomen.