Stelling: De fietshelm moet worden verplicht voor 60-plussers op de e-bike

De helmplicht kan het aantal verkeersdoden per jaar drastisch verlagen, dat stelt de verkeersveiligheidsadviseur van het kabinet. Als iedere fietser een helm zou dragen, dan kan dat zeker 80 verkeersdoden per jaar schelen. Daarom brengt het kabinet een advies uit voor het dragen van de helm op de e-bike.

Het advies van het kabinet is gericht op 60-plussers, want daar deze groep loopt volgens onderzoek van de SWOV het meeste risico op de e-bike. Over de daadwerkelijke invoering van de helmplicht wordt nog gedebatteerd. 

Zwaar letsel en hersenschade voorkomen

De fietshelm speelt een belangrijke rol in het voorkomen van ernstig letsel bij een verkeersongeval. Van alle Nederlanders die een val maken tijdens het fietsen, heeft een derde last van hoofd- of hersenletsel. In de meeste gevallen (86 procent) spreken we van hersenletsel. Het aantal ongelukken met een e-bike stijgt daarnaast ook ieder jaar. 

De kans op ernstig hoofdletsel na een val neemt met 60 procent af bij het dragen van een fietshelm en de kans op dodelijk hoofdletsel neemt met 71 procent af. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt het neer op een reductie van 85 dodelijke en 2500 tot 2600 ernstige verkeersongevallen. 

Het dragen van een helm zou vooral helpen onder 60- en 70-plussers: per jaar zou dit een reductie van 45 tot 80 verkeersdoden betekenen en zeker 900 ernstige gewonden voorkomen.

Minder fietsen

Toch kan de invoering van de helmplicht er ook voor zorgen dat de populariteit van de e-bike afneemt. De grootste kritiek op het plan heeft te maken met de verplichting zelf. Dat kan ervoor zorgen dat mensen de gewone fiets boven de e-bike kiezen of zelfs helemaal niet meer gaan fietsen. Andere veelgehoorde kritiek op het plan is dat de helm niet lekker zit (vooral te warm), en niet mooi staat. De Fietsersbond is geen voorstander van het verplichten van de helm, omdat daarmee de verantwoordelijkheid voor een veilige fietstocht bij de fietser wordt gelegd in plaats van bij de overheid. 

Wat vindt u?

Staat u achter de helmplicht voor 60-plussers op de e-bike? Of ziet u de helmplicht niet zitten? Reageer op onze stelling. 
 

Reactie toevoegen

505 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 14-8-2022 - 10:52

Draag altijd de helm als ik met de e-bike ben, ben 78 jaar, zag het eerst ook niet zitten, ben er nu vertrouwd mee en tevreden! Helm is niet te warm en niet drukkend …. wel een goede helm kopen.

Door wim van meerveld (niet gecontroleerd) op zo, 14-8-2022 - 09:48

Er wordt steeds over ouderen gepraat
Maar de jeugd veroorzaakt ook veel problemen door met de telefoon in de hand te fietsen,of muziek op de oordopjes
Tevens de elektrische auto’s op het fietspad waar men van schrikt,ook de snelheid waar mee gereden wordt

Door Ad kemmeren (niet gecontroleerd) op za, 13-8-2022 - 20:18

De grootste onzin
Jongeren fietsen vel harder
Ouderen zijn ook veel voorzichtiger
En daarbij .dit mag niet en dat mag niet .betutteling .en men is zelf wel in staat om te beslissen of we n helm opzetten of niet

Door Marius Dek (niet gecontroleerd) op za, 13-8-2022 - 10:28

Iedereen een helm op bij de elektrische fiets. Gek dat mensen het niet uit zichzelf doen, ze zouden toch kunnen weten dat er veel ongelukken gebeuren.

Door van de ende (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 21:07

niet alleen voor oudjes verplicht ook voor jongeren 1 lijn trekken

Door Jan Zitman (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 19:23

Ik ben 77 jaar oud en gebruik ongeveer een jaar of 15 een Ebike zonder gebruik van een helm. Gemiddeld fiets ik met een snelheid van 18 km per uur. Regelmatig komt het voor dat men op een standaard fiets mij voorbij komt stuiven. Voor mij een reden dat
als het dragen van een fietshelm verplicht zou worden dan zonder onderscheid van soort fiets en leeftijd.

Door Jan Henk Vinckers (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 17:55

Heb een nichtje en een vriend verloren door hoofdletsel na fietsongeval. Helm dragen is niet leeftijdgebonden. In andere landen is fietshelm heel gewoon. Nederlanders steigeren meteen als iets verplicht wordt. Doe dan wel een helm op zou ik zeggen--

Door Herman (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 17:39

Als de helm verplicht moet worden dan voor iedereen ongeacht de leeftijd. Dus geen oudere discriminatie!!!!!!!!!!

Door A Jansen (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 16:11

Wielrenners dragen toch ook helm , wat is het probleem om er een op te zetten ?

Door Peter (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2022 - 13:46

Niet redelijk om de helm plicht alleen voor 60+ in te voeren, gewoon voor iedereen.