5 tips voor een gezond brein én buik

Verhoog je psychische weerbaarheid met gezond eten

gezond-dieet
Getty Images

Je kunt met een gezond dieet je psychische weerbaarheid verhogen, stelt de Zwitserse psychiater Gregor Hasler. Hij geeft vijf tips voor een gezond brein en buik.

1. Haal niet meer dan 30 procent van je energie uit suikers en koolhydraten

Slechte darmbacteriën smullen van suiker en zullen door een hoge suikerconsumptie in aantal toenemen. Bovendien zorgt een hoge suikerconsumptie er op den duur voor dat onze lichaamscellen suiker minder makkelijk opnemen. Sinds kort is bekend dat dit ook geldt voor de zenuwcellen in ons brein. Wanneer de cellen in de hippocampus, het geheugencentrum, minder gevoelig worden voor suiker, raken we eerder angstig en depressief.

2. Eet veel vezels

Goede darmbacteriën doen zich tegoed aan vezels, en gedijen dus als we veel groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten eten. Bovendien zetten goede bacteriën vezels om in vetzuren die een kalmerende uitwerking op de hersenen hebben.

3. Ga aan de natuurlijke probiotica

Natuurlijke probiotica zitten in gefermenteerd voedsel, zoals verse zuurkool, kefir en schimmelkaas van rauwe melk.

4. Eet voldoende eiwitten

Eet genoeg kaas, eieren, lever, noten, vis en kwark om aan natuurlijke eiwitten te komen. Eiwitten bevatten aminozuren, de bouwstoffen van boodschapperstoffen zoals serotonine en GABA. Bij stress heb je hieraan extra behoefte.

5. Kalmeer je darmen

De nervus vagus, de grote zenuwbundel tussen de hersenen en de darmen, heeft een kalmerende werking. Met yoga, massage en lichaamsgerichte therapie kun je deze zenuwbundel stimuleren en sterker maken. Ook je eetgedrag is belangrijk: langzaam kauwen en periodiek vasten helpen om stress te verminderen en de nervus vagus te versterken.

Lees ook: Angststoornis? Alles begint in de darmen

Gregor Hasler is een Zwitserse psychiater, psychotherapeut en neurowetenschapper. Hij is hoogleraar psychiatrie en psychotherapie aan de Universiteit van Fribourg. Zijn onderzoek richt zich op stress, veerkracht, voeding en stemmingsstoornissen.

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond april 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!