Veilig omgaan met eten en drinken

Hygiënisch boodschappen doen en bewaartips

Op een veilige manier met eten omgaan is belangrijk, omdat het ziektes voorkomt. Veiligheid en hygiëne zijn niet alleen belangrijk als u eten gaat klaarmaken. Nee, voedselveiligheid begint al in de winkel.

Handen wassen voordat u eten gaat klaarmaken en voordat u gaat eten. Rauwe en al klaargemaakte voedingsmiddelen gescheiden houden. Vlees goed verhitten. Het is allemaal erg belangrijk in de strijd tegen voedselvergiftigingen en -infecties, die zo'n half miljoen keer per jaar voorkomen in Nederland en die erg vervelend zijn.

Maar uw rol in het veilig omgaan met uw voedsel begint al veel eerder, in de winkel om precies te zijn. Daar koopt u uw eten en daar begint uw verantwoordelijkheid. En eenmaal thuis zorgt u ervoor dat u uw voedsel veilig bewaart.

Boodschappen doen

Er zijn een aantal dingen waarmee u rekening kunt houden als u boodschappen doet, om bederf te voorkomen.

Verpakking
Controleer altijd even de houdbaarheidsdatum op de verpakking, voordat u iets koopt. Als u inderdaad van plan bent om het product te gaan eten of drinken voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is, dan kunt u het product kopen. Bij twijfel: niet doen.

Koop bijvoorbeeld ook geen grote verpakkingen/porties als u denkt dat u die niet opkrijgt voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dat is zonde, want u loopt dan het risico op een voedselinfectie, of u zult het product moeten weggooien. Een ander 'verpakkingspuntje': kijk goed of de verpakking van een product niet beschadigd is. Een beschadigde verpakking versnelt het bederf.

Gekoelde producten en diepvriesproducten
Hiervoor geldt: last in, first out. Met andere woorden, koop deze producten (vlees, vis, melk) pas aan het eind van uw ronde door de supermarkt en doe ze het liefst in een koeltas. Eenmaal thuisgekomen moet u deze producten juist als eerste weer opbergen.

Ga na het boodschappen doen zo snel mogelijk naar huis en berg alle boodschappen thuis meteen op.

Bewaren

Ook opbergen en bewaren is belangrijk in het proces van veilig omgaan met je eten en drinken. Bewaaradviezen kunt u op het etiket van een product lezen.

Hieronder staan verschillende plaatsen waar u uw voedsel kunt bewaren. Bij alles geldt dat het erg belangrijk is dat die plaatsen stuk voor stuk schoon zijn en dat het voedsel goed is verpakt. Op die manier geeft u bacteriën en insecten zo min mogelijk kans.

In de koelkast

Een koelkast is koel om de groei van schadelijke bacteriën te remmen. De beste temperatuur voor uw koelkast is 4 graden. Wat moet er eigenlijk allemaal in de koelkast? Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, vleeswaren, gebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard.

Wat andere koelkasttips:

  • Zet de oudste producten vooraan. Zo maakt u uw voorraad het snelst op.
  • Zet de bederfelijkste spullen op de koudste plek (koelkasten met *** of **** zijn onder- en achterin het koudst, koelkasten met * of ** juist bovenin) en zet minder bederfelijke spullen, zoals dranken, op de minder koude plekken.
  • Houd rauwe producten goed gescheiden van klaargemaakte producten.

Buiten de koelkast

Veel niet-bederfelijke producten kunt u rustig in kelder, voorraadkast of keukenkast bewaren. Bewaar droge producten, zoals meel, rijst en pasta, goed afgesloten. Op 'natte' producten zal staan: na opening gekoeld bewaren. Als u deze producten, zoals augurken, pesto en sandwichspread, eenmaal geopend hebt, moet u ze daarna in de koelkast bewaren.

Een iets andere aanduiding is: na openen koel bewaren. Dan hoeft u het product niet per se in de koelkast te zetten. Een koele kelder of kast tot een graad of 15 is dan prima. Het is trouwens altijd belangrijk dat de temperatuur niet te hoog oploopt, want ook producten die u niet hoeft te koelen, bederven bij hoge temperatuur sneller of drogen uit.

In de vriezer

De vriezer remt de groei van bacteriën, of stopt die zelfs helemaal. Een paar tips voor uw vriezer:

  • Zorg dat de temperatuur lager is dan -18 °C.
  • Doe niet te veel producten ineens in de vriezer.
  • Vries geen warme etenswaren in.
  • Houd de in te vriezen porties klein.

Op deze manier kan de vriezer zijn werk het beste doen, namelijk de kwaliteit van uw voedsel bewaken. En tot slot: als u iets uit de vriezer haalt, laat het dan ontdooien in de koelkast.