De nieuwe ‘schijf van vijf’; zo voorkomt u babbeltrucs en pinfraude

Getty Images

De schijf van vijf kennen de meeste mensen van gezond voedsel, maar sinds kort is er een nieuwe schijf van vijf verspreid in Goes. Deze bevat handige tips om pinfraude, babbeltrucs en andere vormen van criminaliteit te voorkomen.

De actie wordt ondersteund door de gemeente Goes, SMWO, politie en Allévo. Een ouderenwerker van SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn), Suzanne Koppejan, heeft meegeholpen bij het opzetten van de campagne. ‘’Ik heb helaas van nabij meegemaakt dat mensen op hoge leeftijd slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc’’, zegt ze. ‘’Heel triest om te zien dat hun gevoel van veiligheid daar ernstig door was aangetast.’’

Moeilijk in te schatten

Volgens Koppejan hebben kwetsbare ouderen veel hulp nodig en zijn ze gewend dat er veel mensen over de vloer komen. ‘’Dan is het soms heel moeilijk om te beoordelen of er wel goedvolk voor de deur staat als er wordt aangebeld.

De schijf van vijf:

Babbeltruc aan de deur: Twijfelt u aan degene die aanbelt? Laat niemand zomaar binnen en vraag om een legitimatiebewijs

Pinnen: Laat niemand meekijken met het pinnen. Scherm altijd uw pincode af

WhatsApp: Wordt er door een bekende van u om geld gevraagd? 'Niet gebeld = geen geld'

E-mail of SMS: Een e-mail of SMS kan vals zijn. Vertrouwt u het niet? Eerst controleren, dan klikken.

Telefoon: Iemand belt u 'namens uw bank'. Geef geen gegevens door en maak geen geld over.

Koppejan hoopt dat de ‘schijf van vijf’ een aanzet is voor mensen om over de verschillende vormen van criminaliteit in gesprek te gaan. ‘’Met je ouders of andere oude mensen waarmee je contact hebt.’’ Mensen kunnen bijvoorbeeld de kaart ook uitknippen en naast hun telefoon leggen. Koppejan kaart zelf aan dat ze tevreden is over het project als er veel over gesproken wordt.

Bron: Omroep Zeeland

Auteur 
  • Nick de Wit