Feiten en fabels over het opladen van je smartphone

De batterij is een heel belangrijk onderdeel van de smartphone. Bij iedere oplaadbeurt loopt de levensduur iets verder terug, dus het is belangrijk er zoveel mogelijk uit te halen. Hoe laadt je het toestel het beste op, en hoe haal je het maximale uit de batterij? De feiten en fabels!

Een hedendaagse smartphone moet vaker worden opgeladen dan vroegere modellen

Feit
Hoe kan het dat de batterijen van vroeger een hele week meegingen en ze het nu nog geen dag volhouden? Dit komt doordat oude telefoons over het algemeen over veel minder functies beschikten dan de huidige smartphones. Met name de internettoegang en het grotere scherm hebben er voor gezorgd dat de batterij tegenwoordig veel sneller leeg is. Onderweg kan een externe batterij handig zijn.

Je telefoon laadt sneller op als je ‘m in de vliegtuigmodus zet.

Feit
Hiermee ga je offline, want functies als wifi en mobiel internet staan dan uit. Je telefoon laadt dan wél sneller op, want hij verbruikt minder energie. Schakel ook alle mogelijke apps uit, want dan hoeven de processor en het werkgeheugen minder werk te doen.  Op een iPhone doe je dit door twee keer op de knop onder het scherm te drukken. Je ziet dan alle openstaande apps. Veeg deze allemaal naar boven om ze uit te schakelen.

Ga bij een Android-smartphone naar het instellingenmenu en open daar de apps-sectie. Druk onder ‘actieve apps’ één voor één op de openstaande apps. In het venster dat dan verschijnt, sluit je de apps af.

Je telefoon helemaal uitzetten is natuurlijk de beste manier om hem snel op te laden!

Als je een telefoon voor de eerste keer gebruikt, moet je hem tot 100% opladen

Fabel
Waar komt deze fabel vandaan? Vroeger hadden mobiele telefoons een nikkel-cadmium-batterij. Hoe langer de accu de eerste keer werd opgeladen, hoe beter je accu het volhield. Maar dat is al lang niet meer zo. Smartphones hebben tegenwoordig lithium-ion batterijen. Je kunt het toestel gewoon meteen aanzetten en gebruiken zonder dat je hem eerst lang hoeft op te laden.

De originele lader is altijd de beste lader!

Feit
De lader die met het toestel wordt meegeleverd is helemaal afgestemd op de batterij die in jouw smartphone zit. Deze heeft precies de goede spanning en de juiste laadsnelheid meegekregen. Zeker weten kun je ook andere opladers gebruiken, maar op een lange termijn zijn deze minder batterij-vriendelijk dan de originele lader.

Kort opladen is slecht voor de batterij

Fabel
Het is precies omgekeerd: kort opladen is eigenlijk meestal beter voor de batterij. De nieuwste batterijen laden op in cycli. Eén cyclus is verstreken als je 100% van je batterij verbruikt hebt. Het maakt hierbij niet uit of dat in 1 keer is, of bijvoorbeeld 5 keer 20%. Kortom, je batterij opladen van 70% naar 80% is geen enkel probleem. De levensduur blijft hetzelfde. Regelmatige korte laadbeurten zijn voor je batterij juist beter dan 1 lange, onafgebroken laadbeurt. Je batterij blijft het langst zijn capaciteit behouden als je hem niet helemaal tot 0% laat leeglopen, en als je hem regelmatig kort oplaadt in plaats van 1 keer heel lang, tot 100%.

Laat de telefoon niet de hele nacht aan de lader laten liggen.

Hangt af van de lader
Sommige laders stoppen met laden als de batterij de 100% heeft gehaald. Maar niet allemaal. Het is niet goed om te blijven laden terwijl de batterij al vol is: daardoor kan hij overbelast raken. Het is vaak niet bekend welke opladers wél, en welke niet stoppen bij 100%. Dus stop voor de zakerheid met laden vóórdat de telefoon de 100% bereikt. Mocht je ervoor kiezen om je batterij 's nachts op te laden, waardoor hij langere tijd op 100% zit, haal het toestel dan uit het hoesje als hij daar in zit, en zorg voor een koele omgeving. Dat komt de levensduur ten goede en het is ook veiliger, want oververhitte accu's kunnen brand veroorzaken.

Het is slecht om je telefoon te gebruiken tijdens het opladen.

Fabel
Dit is echt onzin. Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen? Het kan voor je accu helemaal geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij.

Bron: Coolblue, Simyo