Foto’s en e-books downloaden: wat mag?

Inmiddels is wel bekend bij de meeste mensen dat er ook in Nederland een downloadverbod is. Maar dat roept toch een hoop vragen op. Plus probeert ze te beantwoorden. Zo zit het met foto’s en e-books.

Mag ik een e-book aan anderen doorverkopen?

Omdat je een papieren boek na uitlezen makkelijk aan iemand anders kan verkopen of geven, zou je misschien denken: ja. Maar toch is dat (nog) niet het geval. De digitale e-books zijn nog een relatief nieuw verschijnsel, dus ligt er op het gebied van de auteursrechten nog wel wat open. Software mag je bijvoorbeeld doorverkopen of doorgeven, als je maar direct daarna het exemplaar op je eigen computer verwijdert. Bij e-books zou dat ook makkelijk kunnen, maar het is nog onduidelijk of hiervoor dan dezelfde regels gelden.

Wat in ieder geval niet mag, is een kopie maken van een e-book en die dan aan iemand anders geven of verkopen. Een kopie maken is auteursrechtelijk niet toegestaan. Wel mag je soms bij aankoop van een e-book een maximaal aantal exemplaren van datzelfde boek downloaden. Maar het gaat dan meestal om gebruik op je eigen computers en andere apparaten. Niet om ze te delen met anderen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hoe worden e-books beschermd tegen illegaal kopiëren?

Een deel van de e-books heeft een zogenaamde DRM beveiliging. Dat betekent dat je ze alleen met bepaalde e-readers of speciale apps kan lezen: bijvoorbeeld de Kindle van Amazon. Lezen met andere apparaten of software kan dan niet officieel. Overigens is er wel software waarmee de DRM beveiliging gekraakt kan worden, maar dat is niet legaal.

Andere e-books krijgen een (water)merkteken mee zodat bij iedere kopie die gemaakt wordt, te achterhalen is van wie het boek oorspronkelijk was.

Van het achterhalen van illegale downloaders van e-books wordt nog niet zoveel werk gemaakt in Nederland. Stichting Brein is wel een aantal keren achter uploaders aangegaan die op grote schaal e-books kopieerden en verspreidden.

Hoe kom ik legaal aan e-books?

Tegenwoordig kun je makkelijk e-books op internet kopen via bekende online boekenwinkels als Bol.com en Amazon. Maar ook bijvoorbeeld in de Plus webshop kun je speciale e-books kopen en downloaden. Omdat er aan e-books minder kosten zitten, zijn ze vaak goedkoper dan hun papieren equivalent.

Verder bieden allerlei online boekwinkels, zoals Amazon, abonnementen aan waarmee je tegen een vast maandelijks bedrag bijna onbeperkt e-books mag lezen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Mag ik zomaar foto’s van internet gebruiken?

Net als downloaden van muziek of films (link naar artikel over downloaden) is het downloaden van foto’s waar auteursrecht op zit zonder toestemming ook illegaal. Dus moet je bijvoorbeeld goed uitkijken met het halen van een leuke foto van een website en die op je persoonlijke of zakelijke site gebruiken. Dat kan je zo duizend euro kosten.

Bepaalde copyrighthouders van foto’s, zoals Getty, houden er een agressief opsporingsbeleid op na. Met behulp van speciale fotoherkenningssoftware worden honderdduizenden websites automatisch gescand op zonder toestemming gebruikte foto’s. Als er een illegaal gebruikte foto wordt gevonden, is het vrij eenvoudig het adres van de eigenaar van de website te achterhalen en die een gepeperde rekening te sturen. Er zit dan vaak ook nog eens weinig meer op dan die te betalen in verband met de incasso of rechtszaak die anders volgt. Let dus goed op copyright bij zomaar downloaden van foto’s online.

Gelukkig zijn er voldoende plekken waar je legaal rechtenvrije foto’s kan downloaden en gebruiken. Een daarvan is Unsplash.

Voor meer bronnen kun je zoeken met een zoekmachine als Bing of Google. Zoek bijvoorbeeld op: gratis foto’s. Je krijgt dan een overzicht met sites die gratis foto’s aanbieden. Lees wel eerst goed de voorwaarden op de site.

Hoe zit het met films, series en muziek? Wat mag wel en niet? Lees het hier >>