Thuiswerken? Pas op voor cybercrime

Velen van ons werken op dit moment thuis. Cybercriminelen hebben het virus inmiddels ook al omarmd. Cyber expert Marc van Vliet van Perfect Day heeft een aantal tips voor thuiswerkers op een rij gezet.

De komende weken is een groot deel van Nederland thuis aan het werk. ''De komende 2 weken werken we thuis. Klik op deze link om een beveiligde verbinding tot stand te brengen''. Als zo'n e-mail van de directeur lijkt te komen, zullen maar weinig mensen hier bedenkingen bij hebben. “Cybercriminelen maken slim gebruik van de chaos die ontstaat doordat de gebruikelijke communicatiestructuren van bedrijven door de corona-crisis worden doorbroken”, zegt Marc van Vliet, cyber expert bij Perfect Day, een dochteronderneming van Nationale-Nederlanden. ''Mensen zijn minder argwanend als iets er net wat anders uitziet dan gebruikelijk. Of als ze andere contactpersonen hebben dan ze gewend zijn. Daar waar je eigenlijk juist heel kritisch zou moeten zijn in tijden van crisis, zien we dat het omgekeerde gebeurt. Omdat alles anders is dan normaal en mensen toch vaak wat afgeleid zijn. Gelukkig kun je met wat simpele tips al een hoop ongelukken voorkomen.”

Veel financieel dienstverleners hebben in navolging van het advies van de regering ervoor gekozen meer mensen thuis te laten werken. Hierdoor wordt veel meer dan anders digitaal gecommuniceerd en ook krijgen medewerkers orders en richtlijnen, bijvoorbeeld ten aanzien van het virus, die buiten de reguliere communicatiestructuren vallen.

“Denk aan een e-mail naar personeelsleden die van de manager of directeur afkomstig lijkt te zijn. Daarin staat een mededeling dat er thuisgewerkt met een link naar een zogenaamd beveiligde verbinding om op het bedrijfsnetwerk te komen. Klinkt een medewerker op die link? Dan kan het zijn dat hij criminelen daarmee toegang verschaft tot zijn computer of zelfs het bedrijfsnetwerk.” aldus van Vliet.

Wees nog alerter dan normaal

Vertrouw je een mail of link niet? Bel even naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt. En nee, bedrijven sturen over het algemeen geen links om thuiswerken te faciliteren. Sla er de noodprotocollen van je bedrijf op na of vraag het aan je manager. Werk je buiten kantoor, gebruik dan bij voorkeur een VPN-verbinding.

Een ander voorbeeld dat Van Vliet noemt is een afbeelding met verspreiding van het Covid19-virus. “Daar wordt nu veel op gezocht. In die afbeeldingen verstoppen criminelen malware waarmee ze computers infecteren om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.”

Bron: Perfect Day